tłuszcze - glicerydy mieszaniny wielu estrów wyższych kwasów karboksylowych i glicerolu moga powstawac w wyniku estryfikacji mozna je podzielic na nasycone czyli zwierzece i nienasycone czyli roślinne rozpuszczalność w wodzie towrzy emulsje w alkoholu rozpuszcza sie słabo a w benzynie rozpuszcza sie bardzo dobrze rekcja w której mozna odróznic tłuszcz roslinny od ziwerzecego czyli 2 probówki do obydwu wlewamy KMnO4 do pierwszej wlewamy olej roslinny a do drugiej np smalec w 1 zachodzi odbarwienie roztworu świadczy to o nienasyceniu zwiazku nastepna ciekawa reakcja zwana próba akroleinową polega na odróznieniu substancji tłustej od tłuszczu do jedej wlewamy olej roslinny a do drugiej olej mineralny i ogrzewamy w parownicy 1 pojawią sie opary sa to opary akroleiny a w drugiej nie bedzie widac nic poniewaz jest to zwiazek weglowodrow białka białaka w organizmie powstaja z aminokwasów białka inaczej proteiny mozna podzielic na złożone i proste proste to takie ktore sa zbudowane z reszt aminokwasowych a złożone to takie które maja oprócz czesci aminokwasowej pierwiastki chcemiczne lub zwiazki masy czasteczkowe białek wahają sie od kilkunastu tys do kiludziesięciu milionów (u) charakterystyczne dla białek rekacje : ksantoproteinowa białko żólknie pod wpływem kwasu azotowego (V) i reakcja biuretowa pod wpływem wodortlenku miedzi (II) białko jaja ścina sie cukry dzielimy na monosacharydy oligosacharydy i polisacharydy monosacharydy - cukry proste np glukoza i fruktoza powstaja w procesie fotosyntezy charakterystczne rekacje : proba Tollensa do probówki dodajemy wodortlenek miedzi(II) a nastepnie glukoze i ogrzewamy po chwili barawa niebsieka zmieni sie na cegalsto czerwona zachodzi reakcja redukcji glukoza ma własciowsci redukujace disacharydy zwane dwucukrami - np sacharoza sacharoza rozkłada sie na monosacharydy polisacharydy - wielocukry np skrobia mozna wykryc jej obcnosc za pomoca jodu umieszczajac na kleiku skrobiowym troche jodyny pojawi sie wtedy ciemno niebieskie zabarwienie jest to reakcja charakterystyczna skrobi
Wszystko co wiemy o cukrach, tłuszczach, białkach:
( prosiłbym o wszystkie definicje, na co się dzielą np Cukry -> Jednocukry, dwucukry, wielocukry, jakiereakcje zachodzą z czym itp )
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź