Fermentacja jest to beztlenowy (zazwyczaj) proces chemiczny, polegający na enzymatycznym rozpadzie cukrów. Do przebiegu fermentacji konieczne są drobnoustroje lub wytworzone przez nie enzymy. Do najważniejszych rodzajów fermentacji należą: fermentacja alkoholowa fermentacja cytrynowa fermentacja masłowa fermentacja mlekowa fermentacja octowa fermentacja propionowa
Napisz na czym polega fermentacja mlekowa i alkoholowa , i jakie jest ich znaczenie w gospodarstwie człowieka
Napisz na czym polega fermentacja mlekowa i alkoholowa , i jakie jest ich znaczenie w gospodarstwie człowieka...
Znaczenie genetyki
ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE I HODOWLI
Wiedza genetyczna była wykorzystywana przez człowieka w rolnictwie i w hodowli zanim Mendel sformułował prawa dziedziczenia. Wiedza ta brała się z prostych obserwacji, które nauczyły, że wię...
Znaczenie i życie bakterii
Znaczenie i życie bakterii
Czynniki występowania bakterii i wirusów
- w wodzie- zależy od temperatury zasolenia, zawartości składników odżywczych (tlenu)
- powierzchnia innych organizmów- bakterie chorobotwórcze,
- ...
Znaczenie i życie bakterii.
Czynniki występowania bakterii i wirusów
- w wodzie- zależy od temperatury zasolenia, zawartości składników odżywczych (tlenu)
- powierzchnia innych organizmów- bakterie chorobotwórcze,
- komensale- organizmy nie wywołujące...
Norma ISO 9001 - Piwo (jest to praca pisana na przedmiocie zawodowym Towaroznawstwo)
SPIS TREŚCI
1. Przegląd
2. Odpowiedzialność kierownictwa
3. System jakości
4. Przegląd umowy
5. Sterowanie projektem
6. Nadzór nad dokumentacją i danymi
7. Zakupy
8. Nadzorowanie wyrobu dostarczonego prze...