Wyjasnij, dlaczego fasola i twarog pod wplywem roztworu kwasu azotowego(5) barwi sie na zolto??
Wyjasnij, dlaczego fasola i twarog pod wplywem roztworu kwasu azotowego(5) barwi sie na zolto??
Fasola i twaróg pod wpływem kasu azotowego (V) barwią się na żółto, ponieważ owy kwas ścina białko, a oba są w nie zasobne. Podczas reakcji HNO3 z białkiem powstaje coś w rodzaju jajecznicy, taka żółta substancja. Ścina się białko. Dlatego więc przy fasoli i twarogu możemy zaobserwować to samo zjawisko.
Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwi sie na żółto....
Wyjaśnij dlaczego fasola i twarog pod wplywem roztworu kwasu azotowego(V) barwi się na żółto? DZIĘKI WIELKIE!!!...
Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu Azotowego 5 barwi się na żółto ?...