1. 2(-3a-4b)-3(a+2b)+4(2a+3b)=(-6a-8b)-(3a+6b)+(8a+12b)=-6a-8b-3a-6b+8a+12b=-a-2b a = -3 i b= 2 -(-3)-2*2=3-4=-1 2. 3(3x-1)(4+2x)-4(x+3)(4x-1)=3(12x+6x²-4-2x)-4(4x²-x+12x-3)= =3(6x²+10x-4)-4(4x²+11x-3)=18x²+30x-12-16x²-44x+12= =2x²-14x x=2½=⁵/₂ 2x²-14x=2*(⁵/₂)²-14*(⁵/₂)=2*(²⁵/₄)-35=²⁵/₂-35=12½ -35= =-22½
1. 2(-3a-4b)-3(a+2b)+4(2a+3b)=-6a-8b-3a-6b+8a+12b=-a-2b a=-3, b=2 -a-2b=-(-3)-2*2=6-4=2 2. 3(3x-1)(4+2x)-4(x+3)(4x-1)=3(12x+6x²-4-2x)-4(4x²-x+12x-3)= =3(6x²+10x-4)-4(4x²+11x-3)=18x²+30x-12-16x²-44x+12= =2x²-14x x=5/2 2x²-14x=2*(5/2)²-14*(5/2)=2*(25/4)-35=25/2-35=12 i 1/2 -35= =-22 i 1/2
1. Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartości liczbowe dla podanych zmiennych. a) -2(a-3b)+4(b-2a)-3(-5a+3b) dla a=-1, b=-4 b) 3(x-5x+2)-4(3+2x+x) dla x=-2 c) 2(-2x+5x-1)-5(2-x-x) dla x=-1
1. Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartości liczbowe dla podanych zmiennych. a) -2(a-3b)+4(b-2a)-3(-5a+3b) dla a=-1, b=-4 b) 3(x-5x+2)-4(3+2x+x) dla x=-2 c) 2(-2x+5x-1)-5(2-x-x) dla x=-1...
Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartości liczbowe dla podanych zmiennych. 2(-2x²+5x-1)-5(2-x-x²) dla x = 1 :)
Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartości liczbowe dla podanych zmiennych. 2(-2x²+5x-1)-5(2-x-x²) dla x = 1 :)...
Doprowadź następujące wyrażenia do najprostszej postaci, a następnie oblicz ich wartości liczbowe dla podanych wartości zmiennych. a) 3(x+2)^2-5(2x-1)^2+3x= x=-2 b) 2(x-1)(x+1)-4(5x-2)^2-4x(x-1)= x=0,5 c) (2k-3)^2-4k(2k-6)+(k-5)^2
Doprowadź następujące wyrażenia do najprostszej postaci, a następnie oblicz ich wartości liczbowe dla podanych wartości zmiennych. a) 3(x+2)^2-5(2x-1)^2+3x= x=-2 b) 2(x-1)(x+1)-4(5x-2)^2-4x(x-1)= x=0,5 c) (2k-3)^2-4k(...