Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartości liczbowe dla podanych zmiennych. 2(-2x²+5x-1)-5(2-x-x²) dla x = 1 :)

Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartości liczbowe dla podanych zmiennych. 2(-2x²+5x-1)-5(2-x-x²) dla x = 1 :)
Odpowiedź

2(-2x²+5x-1)-5(2-x-x²)=-4x²+10x-2-10+5x+5x²=9x²+15x-12 9x²+15x-12=9+15-12=12

2(-2x²+5x-1)-5(2-x-x²) = -4x²+10x-2-10+5x+5x² = x²+15x-12 = 1²+15×1-12 = 1+15-12 = 4

Dodaj swoją odpowiedź
Informatyka

1. Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartości liczbowe dla podanych zmiennych. a) -2(a-3b)+4(b-2a)-3(-5a+3b) dla a=-1, b=-4 b) 3(x-5x+2)-4(3+2x+x) dla x=-2 c) 2(-2x+5x-1)-5(2-x-x) dla x=-1

1. Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartości liczbowe dla podanych zmiennych. a) -2(a-3b)+4(b-2a)-3(-5a+3b) dla a=-1, b=-4 b) 3(x-5x+2)-4(3+2x+x) dla x=-2 c) 2(-2x+5x-1)-5(2-x-x) dla x=-1...

Matematyka

Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartości liczbowe dla podanych zmiennych. 1. 2(-3a-4b)-3(a+2b)+4(2a+3b) dla a = -3 i b= 2 2. 3(3x-1(4+2x)-4(x+3)(4x-1) dla x = 2½

Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartości liczbowe dla podanych zmiennych. 1. 2(-3a-4b)-3(a+2b)+4(2a+3b) dla a = -3 i b= 2 2. 3(3x-1(4+2x)-4(x+3)(4x-1) dla x = 2½...

Matematyka

Doprowadź następujące wyrażenia do najprostszej postaci, a następnie oblicz ich wartości liczbowe dla podanych wartości zmiennych. a) 3(x+2)^2-5(2x-1)^2+3x= x=-2 b) 2(x-1)(x+1)-4(5x-2)^2-4x(x-1)= x=0,5 c) (2k-3)^2-4k(2k-6)+(k-5)^2

Doprowadź następujące wyrażenia do najprostszej postaci, a następnie oblicz ich wartości liczbowe dla podanych wartości zmiennych. a) 3(x+2)^2-5(2x-1)^2+3x= x=-2 b) 2(x-1)(x+1)-4(5x-2)^2-4x(x-1)= x=0,5 c) (2k-3)^2-4k(...