a) -2(a-3b)+4(b-2a)-3(-5a+3b)= -2a+6b+4b-8a+15a-9b=5a+b dla a=-1, b=-4 5a+b=5*(-1)+(-4)=-5-4=-9 b) 3(x-5x+2)-4(3+2x+x)=3x-15x+6-12-8x-4x=-8x-6 dla x=-2 -8x-6=(-8)*(-2)-6=16-6=10 c) 2(-2x+5x-1)-5(2-x-x)=-4x+10x-2-10+5x+5x=16x-12 dla x=-1 16x-12=16*(-1)-12=-16-12=-28 Proszę...:]
a) -2(a-3b)+4(b-2a)-3(-5a+3b)= -2a+6b+4b-8a+15a-9b=5a+b dla a=-1, b=-4 5a+b=5*(-1)+(-4)=-5-4=-9 b) 3(x-5x+2)-4(3+2x+x)=3x-15x+6-12-8x-4x=-8x-6 dla x=-2 -8x-6=(-8)*(-2)-6=16-6=10 c) 2(-2x+5x-1)-5(2-x-x)=-4x+10x-2-10+5x+5x=16x-12 dla x=-1 16x-12=16*(-1)-12=-16-12=-28
Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartości liczbowe dla podanych zmiennych. 2(-2x²+5x-1)-5(2-x-x²) dla x = 1 :)
Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartości liczbowe dla podanych zmiennych. 2(-2x²+5x-1)-5(2-x-x²) dla x = 1 :)...
Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartości liczbowe dla podanych zmiennych. 1. 2(-3a-4b)-3(a+2b)+4(2a+3b) dla a = -3 i b= 2 2. 3(3x-1(4+2x)-4(x+3)(4x-1) dla x = 2½
Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartości liczbowe dla podanych zmiennych. 1. 2(-3a-4b)-3(a+2b)+4(2a+3b) dla a = -3 i b= 2 2. 3(3x-1(4+2x)-4(x+3)(4x-1) dla x = 2½...
Doprowadź następujące wyrażenia do najprostszej postaci, a następnie oblicz ich wartości liczbowe dla podanych wartości zmiennych. a) 3(x+2)^2-5(2x-1)^2+3x= x=-2 b) 2(x-1)(x+1)-4(5x-2)^2-4x(x-1)= x=0,5 c) (2k-3)^2-4k(2k-6)+(k-5)^2
Doprowadź następujące wyrażenia do najprostszej postaci, a następnie oblicz ich wartości liczbowe dla podanych wartości zmiennych. a) 3(x+2)^2-5(2x-1)^2+3x= x=-2 b) 2(x-1)(x+1)-4(5x-2)^2-4x(x-1)= x=0,5 c) (2k-3)^2-4k(...