Zastosowanie witamin:B5, B6, B7, B12, K, PP, F, H

Zastosowanie witamin:B5, B6, B7, B12, K, PP, F, H
Odpowiedź

---------Witamina B6 jest także potrzebna do wytwarzania dwóch hormonów: adrenaliny i serotoniny, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.Jej brak wpływa na zwiększenie pobudliwości nerwowej, może tez wywoływać stany epileptyczne. --------Witaminę B5, czyli kwas pantote wy, wykorzystuje się w dermatologii, w różnych stanach alergicznych skóry, w choroba wątroby i w chorobach zakaźnych (półpasiec). Ponadto stosuje się ją w okulistyce - w usz dzeniach i owrzodzeniach rogówki, w laryngologii - w zanikowym nieżycie śluzówki no oraz w chirurgii - w zapobieganiu i leczeniu pooperacyjnej atonii jelit -----------witamina B12. Nazywa się ją lekiem energizującym, ponieważ niezależnie od wpływu na wytwarzanie krwinek czerwonych zwiększa ona znami nie witalność i kondycję organizmu. Stosuje się ją w różnych postaciach chorób zwyrod niowych ośrodkowego układu nerwowego (m.in. w stwardnieniu rozsianym), w nadtarcz ności oraz w przewlekłym zapaleniu oskrzeli ------------witaminy K. Stosuje się je prawie wyłącznie w skazach krwotocznych, wywołanych niedoborem tej witaminy, tzn. w obniżeniu stężenia protrom-biny - białka, które po przekształceniu do trombiny przez inny enzym krwi, trombopla-stynę, powoduje powstawanie skrzepu. -------------Witamina F * normalne funkcjonowanie i zdrowy wygląd skóry, przeciwdziała zwapnieniu żył, pomaga w odchudzaniu się (poprawia spalanie tłuszczów) -----------Witamina H (biotyna) * zdrowy wygląd włosów (przeciwdziała siwieniu), poprawia stan skóry ------------TYLKO TYLE ZNALAZŁAM ;P

Witamina B6 (pyridoksyna) Zastosowanie: *trawienie tłuszczów i białka, funkcjonowanie układu nerwowego, przeciwdziała skurczom, zmniejsza poczucie suchości w ustach, jest naturalnym środkiem moczopędnym Gdzie jest jej najwięcej: * drożdże piwne, całe ziarna pszenicy, wątroba, nerki, soja, melony, kapusta, jaja, orzeszki ziemne, owies, orzechy włoskie Witamina B12 (kobalamina) Zastosowanie: * produkcja czerwonych ciałek krwi (przeciwdziała anemii), poprawia poziom energii, pamięć i zdolność koncentracji, poprawia apetyt u dzieci Gdzie jest jej najwięcej: * wątroba, wołowina, wieprzowina, jaja, mleko, ser, nerki Witamina F Zastosowanie: * normalne funkcjonowanie i zdrowy wygląd skóry, przeciwdziała zwapnieniu żył, pomaga w odchudzaniu się (poprawia spalanie tłuszczów) Gdzie jest jej najwięcej: * słonecznik, awokado,orzechy, migdały, kiełki pszenicy Witamina H również wit. B7 (biotyna) Zastosowanie: * zdrowy wygląd włosów (przeciwdziała siwieniu), poprawia stan skóry Gdzie jest jej najwięcej: * wątroba wołowa, żółtko, mąka sojowa, drożdże piwne, mleko Witamina K Zastosowanie: *udział w krzepnięciu krwi, udział przy wytworzeniu krwinek czerwonych Gdzie jest jej najwięcej: *oleje roślinne, wątroba, zielone warzywa, jaja Witamina PP Zastosowanie: *współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów Gdzie jest jej najwięcej: *chude mięso, wątróbka, serca, drób, ryby, fasola, groch, drożdże piwne Przykro mi o witaminie B5 nic nie wiem ..

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

„Występowanie w przyrodzie i zastosowanie olejków eterycznych i witamin”

Organizm ludzki potrzebuje bardzo małych ilości witamin. Ponieważ jednak nie jest zdolny do ich syntezy, musi je otrzymywać wraz z pożywieniem (albo w postaci "gotowej", albo w postaci tzw. prowitamin, które następnie są przetwarzane na wita...

Chemia

Właściwości, występowanie, zastosowanie, skutki niedoboru witamin A, B1, B2, B6, kwas foliowy, B12, C, D, E.

Właściwości, występowanie, zastosowanie, skutki niedoboru witamin A, B1, B2, B6, kwas foliowy, B12, C, D, E....

Kosmetologia

Koenzym Q

Odkrycie koenzymu Q10 uznano za jedno z największych osiągnięć naukowych XX wieku. Badania wykazały bowiem, że enzym ten nie tylko likwiduje wolne rodniki, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się skóry, ale i działa prozdrowotnie: utrz...

Biologia

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu



Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...

Chemia

Chemia kosmetyczna.

Temat: EKSTRAKTY

Ekstrakt – inaczej wyciąg. Jest to roztwór otrzymywany w procesie ekstrakcji, zawierający składnik lub składniki ekstrahowane, rozpuszczalnik użyty do ekstrakcji oraz niewielką ilość innych składników mieszanin...