nie. Ośmiornice to głowonogi.
Ryby i owoce morza. (technologia i towaroznawstwo)
Gatunki ryb występujących w handlu.
Ryby i przetwory rybne są źródłem wysokowartościowego białka i wielu innych składników istotnych w odżywieniu organizmu ludzkiego.
W zależności od pochodzenia ryby dzielimy na:
<...
Morza i oceany
1. WSTĘP
Oceany stanowią, najrozleglejsze, zamieszkane środowisko ma Ziemi, pokrywające prawie trzy czwarte jej całkowitej powierzchni. Jeszcze przed 100 laty uczeni sądzili, że niskie temperatury, ciągła ciemność i wysokie ciśn...
Głębiny morskie.
Głębiny morskie są największym skupiskiem życia na Ziemi. W wodach tych poniżej 1000 metrów z braku światła nie ma żadnych roślin. Jednak w przepaścistych, ciemnych głębinach żyje wiele niezwykłych stworzeń. Przystosowały się one ...
Historia konsumpcji ryb i owoców morza w Polsce
W historii kuchni polskiej ryba zajmowała znaczące miejsce. Spożywana była przeważnie w dni postne. Najpopularniejsze gatunki spożywanych w Polsce ryb to szczupak, karp, sum, sandacz, jesiotr, a także łososie, flądry, śledzie, węgorze i d...
Od gąbki do mięczaków
Gąbki zwierzęta słono i słodko wodne. Są bryłą galaretowatej substancji mezoglei podpartej szkieletem z igieł wapiennych lub krzemionkowych. Gąbki żywią się najdrobniejszymi zawiesinami organicznymi (nadecznik, gąbka grecka). Zwierzęta...