Podstawy żywienia- żywienie poszczególnych grup
Karmienie naturalne niemowlat:a)karmieni piersia powino trwac od urodzenia do 9-10 miesiecy. b)pokarm pokrywa całkowicie zapotrzebowanie na składniki pokarmowe przez pierwse 4-6miesiecy zycia niemowlaka.c).w tygodniu zycia n. domaga się karminia kilkanaście razy dziennie na dobe.d)pokarm wydzielany przez pierwsze 2-4dni po urodzeniu jest siara-ma oo zolty kolor jest alkaiczne i ma wieksza gęstość niż pokarm wydzielany pozniej,zawier wiecej bialka oraz duzo przeciw cial,które pomagaja niemowlakowi nabyc naturalna odporność.Mleko matki-jest latwo dostępne,ma właściwa temperwture,jest zawsze swieze i bez bakteri.przeciwskazania do karmienia piersia ze strony dziecka:a)niedojrzałość fizyczna,b)ciezka infekcja lub inna choroba nie infekcyjna dziecka.Przeciwskazania do karmiącej piersia ze strony matki:a)ostre zapalenie piersi leczone antybiotykami,b)ostra choroba zakazna,c)zapalenie wątroby typu B i C,d)zakazenie wirusem HIF,e)choroby weneryczne.Zywienie dzieci w wieku przedszkolnym:a)liczba posiłków 4 na dobe.b)bialko powinno pokrywac nawet do 15% zapotrzebowania(stosunek bialek zwierz. Do roślin. Powinien wynosic 3:2 czyli 60%b.zwierzece.d)tluszcze powinny pokrywac nie mniej niż 25% i nie wiecej 35% całkowitej energi.e)NNKT powinny dostarczac ok.4-6%energi.f)po 2roku zyci ograniczyc tł. zawierające nasycone kwasy tł.(10%),g)niestosowac tl. utwardzanych(margaryna twarda).h)węglowodany powinny dostarczac 55% dziennego zapotrz.energi.zrodlem sa produkty zbozowe.i)sucze nasiona straczkowe dopiero pod koniec 2roku zycia,podawanie wywarow nasion straczkowych i puree z zielonego groszku.j)duza ilość owocow i warzyw,produkty zbozowe,chude mieso,mleko do 1,5% tl.,oleje roślinne,miękkie margaryny i maslo.Zywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym.Okres ten charakteryzuje 3 cechy rozwoju,które bezpośrednio wpływają na zapatrz. i sklad.pokarmowe:a)masa ciala ulega podwojeniu w okresie tzw.skoku wzrostowego.b)zapatrz. na energie i skl.pokarm. scisle związane jest ze skokiem wzrostowym i jest wieksze niż w jakom kolwiek innym okresie zycia.c)młodzież w wieku wzrostowym jest bardzo wrazliwa na wszelkie ograniczenia podazy energii i skl.pokarm.zalecenia w zakresie pokrycia potrzeb energetycznych:a)u dzieci po 10 roku nastepuje zróżnicowane zapatrz. energetycznego u chłopców i dziewczynek.10 letni chlopiec potrzebuje 300kcal,14 l. wiecej o 400kcal,16 l. o 630kcal,18 l.o 1000kcal.b)spozycie bialka zaleca się biorac pod uwage wiek rozpoczęcia dojrzewania trudno w sposób standardowy określić zapatrz. na bialsko.Dzieci 7-9 potrzebuja około 65g. bialka na dobe,dzieci 10-13 ok. 75g, 13-16 chlopcy 96g a dziewczynki 85g.Przyjmuje się ogolnie ze zapatrz. na bialko wynosi 1g/1kg naleznej masy ciala(2/3 bialka to b.zwierzece).c)Witaminy i sklad.mineralne:Wapn i Żelazo.— ze względu na szybki wzrost dostarcza sie pierwiastkow:wapn,fosfor,magnez,żelazo,jod,cynk.—w Polsce dzienne spozycie wapnia dla dzieci szkolnych okresla się na poziom 800mg-1200mg.—zapatrz. na żelazo dla młodzieży 10-17rokiem wynosi 10-18mg,wyższe dawki wymagane sa dla dziewcząt,które osiągnęły już dojrzałość pluciowa.—zapatrz. na jod od 10-20rokiem wynosi 150mg(mikrogramow).Zywienie osob dorosłych w zależności od aktywności fizycznej:a)najbardziej kompletne rozłożenie zapatrz.energetycznego dziennego na 4-5posilkow.b)osoby dorosle w wieku średnim i starszym mogą stosowac układ 3posilkow lub 4.c)stosowanie IIsniadania jest szczególnie zalecane gdy trzeba pomiedzy I sniadaniem a obiadem wynosi 6h.d)—bialko 12% energi b.roslinnego i zwierzęcego,nie powinien być mniejszy niż 30% calej ilości bialka.—Ilosc bialka powinna wynosic 1g/1kg masy ciala.—osoby ciezko pracujące fizycznie ogolna zawartość bialka od 13-15%.—uprawiający sport około 50%bialka ogolnego powinno poczodzic z b.zwierzacego.e)—tluszcze powinny Stanowic nie wiecej niż 30%calkowitej energi dopuszczalne minimum to 15%-20% a dopuszczalne maximum to 35%.—przynajmniej 1/3 wszystkich tl. powinno zawierac tl.roslinne a NNKT to 6% valkowitej energi.f)zawartość węglowodanów nie powinna być mniejsza niż 55% całkowitej energi a ilość energi z wegl.prostych nie powinna przekraczac 10%.Zalecane racje pokarm dla osob dorosłych:a)Isniadanie powinno zawierac odpowiednia ilość b.pelnowartosciowego.,pieczywa razowego,warzyw i owocowzalecane jest picie 1szkl. Soku owocowego lub warzywnego naczczo.b)osoby ciezko pracujące powinny sporzywac odpowiedni posiłek w południe i może być to danie gorace w postaci zupy z chlebem razowym