Składniki odżywcze, choroby związane z ich niedoborem.

Jak wkleicie do worda bedzie bardziej widoczne... Dostalam 5 z spr :)

Producent- zając- lis- człowiek; trawa- biedronka- krowa- człowiek

Główne składniki odżywcze: zw.org. białka, tłuszcze, cukry, witaminy; zw.nieorg. sole min., woda.

Białko- składa się z aminokwasów. Różnią się ich ułożeniem, dzięki temu mają inne właściwości. Występują we wszystkich żywych organizmach oraz wirusach. Służą do budowy komórek, jako enzymy i hormony regulują pracę org.

Cukry- organiczne związki chemiczne. Pobierane wraz z pokarmem są rozkładane na cukry proste. W wątrobie są one rozkładane na glukozę(oddychanie wewnątrzkomórkowe). Zapewnia dobry poziom energii. Niewykorzystana glukoza jest magazynowana w postaci wielocukru- glikogenu.

Tłuszcze- rozkładane na kwasy tłuszczowe i glicerol. Strawione są wykorzystywane w komórce jako źródło energii, materiał do budowy błon komórkowych, produkcji hormonów. Niewykorzystane kwasy i glicerol są magazynowane w postaci tłuszczów w różnych miejscach w organiźmie. Chronią gałki oczne, przed utratą ciepła.

Witaminy- związki org. niezbędna dla funkcjonowania organizmu- musi być dostarczona z pożywieniem, gdyż sam organizm nie potrafi jej wytworzyć.
Rozp. W tłuszczach: A,D,E,K; Rozp. W wodzie: B,C.
A- widzenie, wzrost i funkcje tkanki nabłonkowej i kostnej; wątroba, tran jaja; łuszczenie, słaby wzrok
B- składnik enzymów biorących udział w proces. Komórkowych; drożdże, czekolada, orzechy; choroby skóry, przewodu pokarmowego, anemia
C- odporność, zdrowe dziąsła, zęby; zielone warzywa, ziemniaki, cytrusy; choroby dziąseł, słaba odpor., trudno gojące się rany
D- przyswajanie soli min., struktura kości-ok.; wątroba, tran, ryby; krzywica, deformacja kości

Sole mineralne- nieorg. składnik pokarmu. Mają rolę budulcową oraz regulatorową.

Woda- subst. Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania tkanek,przebiegu akcji metabolicznych, uczestniczy w regulacji temp. ciała.


Ilość spożywanego pokarmu= zapotrzebowanie na energię= wiek
Zapotrzebowanie org. na jedzenia zależy od:Wieku, rodzaju pracy, płci, stanu zdrowia.

Anoreksja- choroba polegająca na utracie wagi wywołana zaburzeniami w postrzeganiu swojego ciała.
Bulimia- objadanie się, później stosowanie diety.
Wartość energetyczna pożywienia to ilość energii jaką może z niego przyswoić pewien organizm.
Nadwaga - nadmiar tkanki tłuszczowej nie przekraczający 20% całej masy ciała.
Otyłość – patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie.
Niedowaga - stan niedoboru masy ciała.
Nadmiar soli, cukru, pieczywa jasnego powoduje miażdżycę tętnic, nadciśnienie.

Choroby układu krążenia: miażdżyca(zmiany wewnątrz tętnic- aorta, wieńcowe, mózgowe) i nadciśnienie(podwyższone ciśnienie tętnicze krwi).

1. Układ krążenia; 2. Nowotwory złośliwe; 3. Wypadki i zatrucia; 4. pozostałe.
Zawał serca- martwica spowodowana brakiem przepływu krwi.
Nowotwory- niekontrolowane dzielenie się komórek określonych tkanek.
Białaczka- niekontrolowany podział leukocytów.
Przerzut- oderwanie się od nowotworu komórek i przetransportowanie ich w inne miejsce org.
Przeszczep- przeszczepienie narządu w całości/ części z jednego ciała na inne.
Profilaktyka zdrowotna - działania mające na celu zapobieganie chorobom, poprzez ich wczesne wykrycie i leczenie.
Schizofrenia- upośledzenie myśli i emocji/ zaburzenia psych.
Depresja- przygnębienie i apatia

Choroby: genetyczne: daltonizm, zespół downa; psychiczne- depresja, anoreksja; zakaźne i pasożytnicze: ospa, AIDS, grypa; układu krążenia: miażdżyca, choroba wieńcowa; nowotworowe: białaczka, rak skóry, płuc; wieku starczego: Parkinson, Alzhaimer; alergiczne: astma, skaza białkowa; hormonalne: nie/nad czynność gruczołów dokrewnych.

Patogen- czynnik wywołujący daną chorobę. (priony: bezkomórkowe cząsteczki białkowe; kuru)(Wirusy: bezkomórkowe- białko i kw. Nukleinowy; grypa, ospa)
(bakteria: wydziela subst. Trujące; trąd, zapalenie płuc)(grzyby: jednokomórkowe org. jądrowe; grzybica stóp, narządów wewnętrznych). Wnikają wraz z powietrzem, pokarmem, przez miejsca uszkodzeń skóry, kontakty seksualne, ukąszenia.
Wniknięcie do org.- wylęganie- objawy ogólne- objawy charakterystyczne: wyzdrowienie/ śmierć.
Chorobotwórczość wirusów polega na podporządkowaniu zaatakowanych komórek, a bakterii na wytwarzaniu jadu i niszczeniu komórek.

Pasożyt- organizm cudzożywny, który wykorzystuje stale lub okresowo organizm żywiciela jako źródło pożywienia i środowisko życia.( owsica, tasiemiec, rzęsistkowica, glistnica, włośnica)
Włosień- niezbadane mięso wieprzowe; jelito cienkie-mięśnie; bóle mięśni
Glista ludzka: woda, owoce skażone jajami; jelita-serce-płuca; ból głowy
Owsiki: deska sedesowa, pościel skażona jajami; jelito grube; swędzenie odbytu
Giardia: droga pokarmowa; ściana jelita cienkiego; ból brzucha
Tasiemiec jelitowy: surowe mięso; jelito cienkie; dużo się je a nie tyje
Tasiemiec bąblowcowy: niemyte owoce leśne; wątroba-mózg-serce; ból głowy
Toksoplazmoza pasożytnicza choroba ludzi i zwierząt spowodowana zarażeniem pierwotniakiem toksoplazma. Żywicielem ostatecznym są koty domowe. Skutki- poronienie, bezpłodność.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Choroby układu krążenia

Choroby układu krążenia

Choroby układu krążenia najczęściej są spowodowane złym trybem życia; nadwagą, używkami, brakiem jakiegokolwiek wysiłku fizycznego. Ich przyczyną mogą być również wady wrodzone (genetyczne). Częst...

Biologia

Składniki pokarmowe.

WITAMINY - (vita - życie)

Są to złożone związki chemiczne, bardzo potrzebne ludzkiemu organizmowi, który jednak nie jest w stanie ich sam wyprodukować. Mikroelementy, albo pierwiastki śladowe, są to pierwiastki chemiczne, bez któr...

Biologia

Budowa i funkcje układu krwionośnego u człowieka i jego ewolucyjny rozwój u zwierząt.

Układ krążenia nazywany również sercowo-naczyniowym składa się z dwóch części tj. układu krwionośnego i układu limfatycznego. Układ krwionośny u człowieka jest zamknięty. Oznacza to , że krew nie wlewa się do jam ciała , ale krą...

Biologia

Odżywianie się człowieka

Odżywianie

Jest to pobieranie przez organizm z otaczającego środowiska różnorodnych substancji, zwanych pokarmowymi i uzyskiwanie z nich związków potrzebnych ciała oraz wytwarzania energii.
Energia
Pierwotnym źródłem ca�...

Żywienie człowieka

Żywienie dzieci w wieku od 1 do 3 lat

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1 DO 3 LAT

Po bardzo dynamicznym okresie rozwoju w okresie niemowlęcym następuje znaczne zmniejszenie tempa wzrostu dziecka. W czasie od ukończenia pierwszego do trzeciego roku życia dziecko rocznie wzrasta o ok...