CUKRZYCA TYP 1 Trzustka zaprzestaje produkcji insuliny, ale to nie znaczy że jest niepotrzebna. Cukrzyca typu 1 jest mniej wyniszczająca ponieważ insulina wchłania się całkowicie i dożylnie, czyli jest to insulino zależny rodzaj cukrzycy. - dostają dzieci i osoby starsze w wieku 0-40 lat - jest nieuleczalna, - insulina jest podawana po każdym posiłku, - nie bierze się tabletek tylko zastrzyki, bądź w wypadku pompy insulinowej wstrzykuje się przez wkłucia. - mierzy się stężenie glukozy we krwi. CUKRZYCA TYP 2 - Trzustka wydziela insulinę - cukrzycy stopnia 2 w wieku 40+ - jest uleczalna, - insulinę bierze się np. rano i wieczorem, jest w tabletkach - mierzy się stężenie glukozy we krwi. - najczęściej chorują ludzie: otyli, ze stresującym trybem życia, z siedzącym trybem życia
Cukrzyca - odżywianie
Cukrzyca jest przewlekłą chorobą spowodowaną brakiem lub nieprawidłowym działaniem hormonu nazywanego insuliną.
Insulina jest wytwarzana w organizmie człowieka przez specjalne skupiska komórek znajdujące się w trzustce - gruczole usy...
Nadmierna podaż energii w diecie - otyłość
Należy do podstawowego , powszechnego błędu żywieniowego. Normalnie przy diecie prawidłowo zbilansowanej tkanka tłuszczowa stanowi 10-15% masy ciała mężczyzny i 20-25% masy ciała młodej kobiety. Masa ciała rośnie na ogół z wiekiem prz...
Higiena żywienia
Przyczyną wielu chorób są zaburzenia procesów biochemicznych, istotnych dla właściwego funkcjonowania ustroju. Mogą to być zaburzenia metabolizmu węglowodanów, aminokwasów, tłuszczów i inne. Wywołują one określone objawy i wpływają...
Szkodliwość alkoholu
Na początku swojej pracy chciałabym odpowiedzieć na pytanie:
Kto to jest alkoholik?
Jest to osoba, która straciła swobodę działania w trzech dziedzinach: pracy, odpoczynku, snu. W pracy alkoholik nie wywiązuje się ze swoi...
Somatotropina - hormon wzrostu
Spis treści:
I. Informacje ogólne
a) obraz-model przestrzenny hormonu wzrostu
1. Krótka historia
2. Lokalizacja produkcji w ludzkim organizmie
a) obraz-miejsce produkcji somatotropiny w ludzkim organizmie
3. Regulacj...