1. Najpierw pokarm jest mechanicznie rozdrabniany w jamie ustnej, aby zwiększyć powierzchnię trawienia (poza tym żeby kęs się zmieścił w przełyku) 2. Podczas żucia ślina znajdująca się w jamie ustnej zwilża pokarm a znajdujący się w niej enzym - amylaza ślinowa - powoduje wstępny rozkład wielocukrów 2. W żołądku gdzie panuje silnie kwasowe środowisko działa enzym pepsyna, która powoduje trawienie białek 3. Treść pokarmowa jest transportowana do jelita cienkiego, gdzie jej pH ulega zmianie na zasadowe. W takim środowisku działają enzymy: amylaza trzustkowa (powoduje dalszy rozkład sacharydów aż do uzystakania cukrów prostych, które mogą zostać wchłonięte przez jelita) oraz lipaza trzustkowa rozkładająca wiązania estrowe w tłuszczach. W procesie trawienia lipidów oprócz lipazy dużą rolę spełnia uwalniana przez wątrobę zółć, która powoduje emulgacje tłuszczów, przez co są bardziej dostępne dla enzymów. 4. Gdy juz wszystko co trzeba zostało wchłonięte w jelicie grubym po resorpcji wody formowany jest kał.
Trawienie jest to proces w którym rozkaładaja się pokarmy znajdujące się w przrewodzie pokarmowym na zwiazki proste. Proces trawienia odbywa się wyłącznie pod wpływem soków trawiennych, które są wytwarzane przez gruczoły znajdujące się w ścianach przewodu pokarmowego. Soki trawienne zawierają specjanle substancje zwane enzymami trawiennymi.Rozkładają pokarmy na takie związki chemiczne, które organizm może przyswoić. Proces trawienie odbywa się stopniowo, w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego. .
Budowa i funkcje układu pokarmowego. Mechanizm trawienia pokarmów. Funkcje wątroby.
Budowa i funkcje układu pokarmowego. Mechanizm trawienia pokarmów. Funkcje wątroby....
Gospodarka węglowodanowa i tłuszczowa w organizmie człowieka
TEMAT: GOSPODARKA WĘGLOWODANOWA I TŁUSZCZOWA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA.
Węglowodany są szeroko rozpowszechnione w świecie roślinnym i zwierzęcym. Odgrywają one rolę zaró...
Charakterystyka podstawowych składników pokarmowych
TEMAT:
CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW PIOKARMOWYCH.
`Pracę rozpocznę wyjaśniając co to jest układ pokarmowy, jak jest zbudowany i jaką pełni rolę.
Tak, więc układ pokarmowy jest zespołem narządów słu�...
Ewolucja układu pokarmowego zwierzat bezkręgowych
Poprawne funkcjonowanie każdego żywego organizmu uzależnione jest od dostaw składników odżywczych z zewnątrz, które muszą być nie tylko pobrane, ale też strawione i wchłonięte, aby mogły być dobrze wykorzystane jako energia lub zamien...
Krew i jej rola w funkcjonowaniu organizmu.
Spis treści:
1) Krew- czym właściwie jest.
a) osocze
b) składniki nieorganiczne
c) białka
d) lipidy osocza
e) homeostaza
f) krzepnięcie krwi
2) Budowa układu krwionośnego.
a) serce
b) ż...