1. Dużo napojów Codziennie powinno się wypijać co najmniej 2 litry płynów. Najlepiej nadają się: woda mineralna, herbaty ziołowe i niesłodzone soki owocowe. 2. Zredukowanie ilości spożywanych tłuszczy Zaleca się zmniejszenie ilości spożywanych tłuszczy. Dziennie nie powinno się przekraczać granicy 60 gram tłuszczy. Wskazane jest spożywanie niskotłuszczowych produktów, takich jak n. p. chude mięsa i ryby, ziemniaki, ryż, makaron, warzywa i owoce. 3. Zredukowanie ilości spożywanych mięs Spożywanie mięsa dwa razy w tygodniu w zupełności wystarczy aby pokryć zapotrzebowanie na żelazo. Zaleca się przyrządzanie chudych mięs, takich jak mięso z kurczaka czy indyka. 4. Dużo warzyw i owoców Spożywanie 5 porcji warzyw lub owoców rozłożonych w ciągu dnia jest jak najbardziej wskazane. W ten sposób organizm zostaje zaopatrywany w cenne witaminy i substancje mineralne oraz wspomagające zdrowie drugorzędne substancje roślinne. 5. Spożywanie ryby raz w tygodniu Regularne spożywanie ryb jest szczególnie zalecane ze względu na zawarte w nich wysokowartościowe białka, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3) oraz witaminy D oraz B12. Poza tym ryby morskie zawierają cenny dla zdrowia jod. 6. Regularne spożywanie produktów pełno zbożowych Produkty z białej mąki czy oczyszczony ryż, zastąpić produktami z pełnego ziarna jak n. p. gryka czy proso. 7. Unikać soli Sól wiąże niepotrzebnie wodę w organizmie, dlatego zaleca się przyprawianie ziołami. 8. Zdrowe tłuszcze / oleje Zaleca się stosowanie tłuszczy i olejów pochodzenia roślinnego, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe n. p. oliwa z oliwek 9. Oszczędnie z alkoholem Alkohol powinien być spożywany przy specjalnych okazjach w umiarkowanych ilościach. Czerwone wino, któremu przypisuje się pozytywny wpływ na układ krwionośny, powinno również być spożywane z umiarem. 10. Rozkoszowanie się smakiem Ważna zasadą jest czerpanie przyjemności z jedzenia bądź jego przyrządzania. Osoby przestrzegające zasad zdrowego odżywiania mogą pozwolić sobie od czasu do czasu na chwile zapomnienia, jednak to zdrowe posiłki smakują najlepiej.
Owoce i warzywa należą do najzdrowszych przekąsek. Są niskokaloryczne i wartościowe. Podjadanie między posiłkami nie zaszkodzi twojej sylwetce, pod warunkiem, że umiesz wybierać to, co zdrowe. Nawet jeśli od podjadania nie utyjesz, to duża porcja cukru i tłuszczu podstawowych składników większości przekąsek- nie służy zdrowiu. Dlatego jeśli masz ochotę na małe co nieco, wybieraj to co zdrowe. Do dobrych niskokalorycznych przekąsek należą : owoce, warzywa, pieczywo chrupkie, wafle ryżowe, batoniki muesli, jogurty, kefiry Do złych : smażone na tłuszczu chipsy i pączki, batoniki czekoladowe, desery z bitą śmietaną. nie wiem czy to o to chodzi
jakie sa zasady zdrowego odzywiania
jakie sa zasady zdrowego odzywiania...
Wypisz w punktach zasady zdrowego odzywiania sie
Wypisz w punktach zasady zdrowego odzywiania sie...
Zasady zdrowego odżywiania i efekty nieprawidłowego odżywiania - anemia.
„Zdrowe odżywianie”- często słyszy się hasła podobnej treści, jednakże co ono tak naprawdę znaczy, co mamy rozumieć pod takim stwierdzeniem? Wielu z nas nie
zdaje sobie sprawy z tego, co nasz organizm potrzebuje do prawidłowe...
Muszę odpowiedzieć na pytania : - zasady zdrowego odżywiania, - jakich produktów uniknąć, a jakie jeść, - wiedzieć co to są witaminy, jakie są ich rodzaje, wybrać sobie jedna witaminę i umieć opisać na co wpływa, jak pomaga, gdzie ją zanieść, - rozwi
Muszę odpowiedzieć na pytania : - zasady zdrowego odżywiania, - jakich produktów uniknąć, a jakie jeść, - wiedzieć co to są witaminy, jakie są ich rodzaje, wybrać sobie jedna witaminę i umieć opisać na co wpływa, jak pomaga, gdzie...
wypisz w punktach zasady zdrowego odżywiania się.
wypisz w punktach zasady zdrowego odżywiania się....