Zwierzęta wśrodowisku wodnym poruszają sie za pomocą płetw.
Zwierzęta które pływają w środowisku wodnym muszą mieć opływowy kształt ciała ponieważ ułatwia im to w pływaniu. Z drugiej strony, gęsta woda sprzyja zwierzętom o dużej masie ciała dzięki obecnej w wodzie sile wyporu. Pozwala to zaoszczędzić energię. Ryby płyną do przodu dzięki delikatnym ruchom ogona. są cztery sposoby przemieszczania się w wodzie: -siła odrzutu -falowanie ciałem -wiosłowanie -ślizganie siłą odrzutu poruszają się np. meduzy. Poprzez siłę odrzutu niektóre zwierzęta mogą wyskoczyć na kilka metrów nad wodą. Falowanie ciałem dzięki skurczą mięśni jednej strony ciała i równoczesnym rozkurczom mięśni drugiej strony powoduje powstanie drugiej faliwodnej. W miarę przesówania się fali ku tyłowi ciała powstaje siła, która popycha zwierzę na boki i do przodu. Kiedy ryba chce poruszać się powoli i precyzyjnie używa płetw. Jej płetwy boczne są jakby ruchomymi wiosłami, zagarniającymi wodę i pchającymi ją do tyłu. Wykorzystując tę technikę, ryba może manewrować pomiędzy przeszkodami, a nawet płynąć do tyłu. mam nadzieję że pomogłam licze na najjj :D
Poruszanie się zwierząt
Pojęcie ruchu.
Ruch jest jedną z głównych cech charakteryzujących organizmy zwierzęce : jeśli zwierzę się rusza to znaczy ,że żyje. Ruch niektórych zwierząt ogranicza się do wykonywania minimalnych skurczów, inne zaś wyksz...
Królestwo zwierząt
Powstanie zwierząt na ziemi i początki ich rozwoju ewolucyjnego określa się na około 2 miliardy lat wstecz. Liczbę gatunków dotychczas poznanych i opisanych szacuje się na około 1,5 mln lat. Tworzą one królestwo zwierząt.
Zwier...
Charakterystyka rzędów owadów.
Owady (Insecta): Podgromada: owady bezskrzydłe Apterygota:
1 Rząd: skoczogonki (Collembola) pchlica wodna, szczeciogonki (Thysanura) rybik cukrowy,
Podgromada: Pterygota owady uskrzydlone: Odonata ważki, Ephemeroptera jętki, Plecoptera...
Ekosysyem wód płynących
EKOSYSTEMY WÓD PŁYNĄCYCH
Środowisko wodne dzielimy na dwie grupy:
I. wody stojące, tj. lenityczne, do których zaliczamy drobne zbiorniki, bagna, stawy i jeziora
II. cieki czyli wody płynące, tj. lotyczne, do których należ�...
Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Mikroflora pierwotna i wtórna surowców roślinnych, zwierzęcych oraz surowców dodatkowych
Surowce żywnościowe są środowiskami, w których drobnoustroje mogą bytować,...