Koncentraty Mleczne
Do koncentratów mlecznych zalicza się mleko zagęszczone, a więc produkt otrzymany przez częściowe odparowanie wody z mleka oraz mleko w proszku (proszek mleczny) — produkt uzyskiwany przez odparowanie wody z mleka. W grupie mleka zagęszczonego wyróżnia się: mleko zagęszczone niesłodzone, uzyskiwane « mleka normalizowanego, o zawartości suchej masy mleka nie mniej niż 25% oraz tłuszczu — nie mniej niż 7,5%; mleko zagęszczone niesłodzone odtłuszczone, otrzymywane z mleka odtłuszczonego, o zawartości suchej masy mleka co najmniej 20%; mleko zagęszczone słodzone, produkowane z mleka normalizowanego, o zawartości suchej masy mleka nie mniej niż 28% oraz tłuszczu nie mniej niż 8%, z dodatkiem cukru i kawy lub cukru i kakao; mleko zagęszczone słodzone odtłuszczone, otrzymywane z mleka odtłuszczonego, o zawartości suchej masy mleka nie mniej niż 24% z dodatkiem cukru. Opakowanie bezpośrednie dla mleka zagęszczonego stanowią tuby aluminiowe lub z tworzyw sztucznych (dopuszczonych do opakowania produktów spożywczych), puszki blaszane szczelne (z blachy białej lakierowanej), nie posiadające takich wad jak np. łuski, plamy, pęcherze i miejsca skorodowane. Na każdym opakowaniu umieszcza isię szereg danych, z których najważniejsze są: data produkcji i końcowa data gwarancji, skład chemiczny, warunki przechowywania oraz sposób użycia. Mleko zagęszczone powinno być przechowywane w pomieszczeniach suchych, czystych, mających dobrą wentylację. Temperatura przechowywania: mleko niesłodzone — nie wyższa niż 10°C, mleko słodzone — nie wyższa niż 15°C. Wilgotność względna powietrza do 75%. Puszki w czasie przechowywania powinny być odwracane co najmniej 2 razy w miesiącu. Czas przechowywania przy zachowaniu poprzednio podanych warunków wynosi dla mleka zagęszczonego niesłodzonego i słodzonego w puszkach hermetycznych klasy I — 1 rok, klasy II — 6 miesięcy; dla produktu słodzonego w opakowaniu niehermetycznym i słodzonego z dodatkami w tubach aluminiowych — klasy I — do 6 miesięcy, klasy II — do 3 miesięcy. Mleko w proszku spożywcze jest koncentratem produkowanym z mleka na zasadzie prawie pełnego odparowania wody. Produkcja jego obejmuje: normalizację mleka, pasteryzację, zagęszczanie i suszenie. Suszenie jest najważniejszym etapem produkcji. Proces suszenia mleka w proszku spożywczego przeprowadza się współcześnie wyłącznie w suszarkach rozpyłowych. W urządzeniach tych mleko zagęszczone przetłaczane jest przez otworki dyszy (umieszczonej w głowicy), czyli przez aparat rozpy-łowy, który rozpyla mleko na bardzo drobne cząsteczki (,,mgłę"), które napotykając prąd gorącego powietrza prawie momentalnie zostają wysuszone. W dziale mleka w proszku spożywczego wyróżnia się: mleko w proszku pełne rozpyłowe dla niemowląt i ogólnego przeznaczenia oraz mleko w proszku odtłuszczone rozpyłowe . Najbardziej typowym produktem w dziale mleka w proszku jest mleko w proszku pełne rozpyłowe dla niemowląt i ogólnego przeznaczenia. Wymagania jakościowe (wybrane) zawiera tabela 23. Mleko to pakuje się w puszki lub torebki z folii polietylenowej — umieszczone następnie w kartonikach. Na opakowaniach podaje się m.in. datę produkcji, okres gwarancyjny, sposób użycia, uwagę „Zaleca się przestrzegać terminu gwarancyjnego". Mleko w proszku należy przechowywać w pomieszczeniach czystych, suchych, przewiewnych, w temperaturze nie przekraczającej 20°C i przy wilgotności względnej powietrza nie większej niż 75°/o. W magazynach przechowujących mleko w proszku należy pudła kartonowe i skrzynki z mlekiem w proszku umieszczać na czystych kratach drewnianych.