Koncentraty Mleczne

Do koncentratów mlecznych zalicza się mleko zagęszczone, a więc produkt otrzymany przez częściowe odparowanie wody z mleka oraz mleko w proszku (proszek mleczny) — produkt uzy­skiwany przez odparowanie wody z mleka. W grupie mleka zagęszczonego wyróżnia się: mleko zagęszczone niesłodzone, uzyskiwane « mleka nor­malizowanego, o zawartości suchej masy mleka nie mniej niż 25% oraz tłuszczu — nie mniej niż 7,5%; mleko zagęszczone niesłodzone odtłuszczone, otrzymywane z mleka odtłuszczonego, o zawartości suchej masy mleka co naj­mniej 20%; mleko zagęszczone słodzone, produkowane z mleka norma­lizowanego, o zawartości suchej masy mleka nie mniej niż 28% oraz tłuszczu nie mniej niż 8%, z dodatkiem cukru i kawy lub cukru i kakao; mleko zagęszczone słodzone odtłuszczone, otrzymywane z mleka odtłuszczonego, o zawartości suchej masy mleka nie mniej niż 24% z dodatkiem cukru. Opakowanie bezpośrednie dla mleka zagęszczonego stanowią tuby aluminiowe lub z tworzyw sztucznych (dopuszczonych do opakowania produktów spożywczych), puszki blaszane szczelne (z blachy białej lakierowanej), nie posiadające takich wad jak np. łuski, plamy, pęcherze i miejsca skorodowane. Na każdym opako­waniu umieszcza isię szereg danych, z których najważniejsze są: data produkcji i końcowa data gwarancji, skład chemiczny, wa­runki przechowywania oraz sposób użycia. Mleko zagęszczone powinno być przechowywane w pomiesz­czeniach suchych, czystych, mających dobrą wentylację. Tempe­ratura przechowywania: mleko niesłodzone — nie wyższa niż 10°C, mleko słodzone — nie wyższa niż 15°C. Wilgotność względna po­wietrza do 75%. Puszki w czasie przechowywania powinny być odwracane co najmniej 2 razy w miesiącu. Czas przechowywania przy zachowaniu poprzednio podanych warunków wynosi dla mleka zagęszczonego niesłodzonego i słodzonego w puszkach her­metycznych klasy I — 1 rok, klasy II — 6 miesięcy; dla produktu słodzonego w opakowaniu niehermetycznym i słodzonego z dodat­kami w tubach aluminiowych — klasy I — do 6 miesięcy, klasy II — do 3 miesięcy. Mleko w proszku spożywcze jest koncentratem produ­kowanym z mleka na zasadzie prawie pełnego odparowania wody. Produkcja jego obejmuje: normalizację mleka, pasteryzację, za­gęszczanie i suszenie. Suszenie jest najważniejszym etapem pro­dukcji. Proces suszenia mleka w proszku spożywczego przepro­wadza się współcześnie wyłącznie w suszarkach rozpyłowych. W urządzeniach tych mleko zagęszczone przetłaczane jest przez otworki dyszy (umieszczonej w głowicy), czyli przez aparat rozpy-łowy, który rozpyla mleko na bardzo drobne cząsteczki (,,mgłę"), które napotykając prąd gorącego powietrza prawie momental­nie zostają wysuszone. W dziale mleka w proszku spożywczego wyróżnia się: mleko w proszku pełne rozpyłowe dla niemowląt i ogólnego przeznacze­nia oraz mleko w proszku odtłuszczone rozpyłowe . Najbardziej typowym produktem w dziale mleka w proszku jest mleko w proszku pełne rozpyłowe dla niemowląt i ogólne­go przeznaczenia. Wymagania jakościowe (wybrane) zawiera ta­bela 23. Mleko to pakuje się w puszki lub torebki z folii polietylenowej — umieszczone następnie w kartonikach. Na opakowaniach poda­je się m.in. datę produkcji, okres gwarancyjny, sposób użycia, uwagę „Zaleca się przestrzegać terminu gwarancyjnego". Mleko w proszku należy przechowywać w pomieszczeniach czystych, suchych, przewiewnych, w temperaturze nie przekracza­jącej 20°C i przy wilgotności względnej powietrza nie większej niż 75°/o. W magazynach przechowujących mleko w proszku nale­ży pudła kartonowe i skrzynki z mlekiem w proszku umieszczać na czystych kratach drewnianych.

Dodaj swoją odpowiedź
Ekonomia

Mleko i przetwory z mleka

I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza

Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, c...

Materiałoznawstwo

Mleko

Skład chemiczny

Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada ponad 90% produkcji. W mniejszych ilościach jest otrzymywane mleko bawole, mleko kozie i owcze. W Polsce produkuje się gł...

Dietetyka

Żywienie w kamicy nerkowej

Kamica nerkowa polega na odkładaniu się ,wytrącaniu w drogach moczowych nierozpuszczalnych złogów substancji chemicznych ,stanowiący prawidłowy lub patologiczny składnik moczu. Gromadzące się substancje chemiczne budują tzw. kamienie ,kt�...

Geologia

Warzywa i owoce (technologia i towarozanwstwo)

Charakterystyka i podział owoców.

Owoce należą do artykułów wysoko cenionych przez dietetyków i żywieniowców. Są one bowiem źródłem wielu witamin i związków mineralnych oraz błonnika. Ze względu na sezonowość zbioru krajo...

Biologia

Teoria i praktyka zdrowego żywienia

Cech natury ludzkiej jest skłonnoć do odsuwania od siebie złych nowin. Nie chcemy przyjć do wiadomoci, że niezdrowe odżywianie się doprowadzi nas wkrótce do poważnych schorzeń. Ignorujemy fakt, że wiele produktów kuszcych pięknym wyglde...