Składniki budulcowe: a) białko: zwierzęce i roślinne;b) niektóre składniki mineralne: magnez, żelazo, wapń fosfor. Składniki regulujące: a) witaminy: - witaminy grupy C i B rozpuszczalne w wodzie; - witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K. b) błonnik - jest węglowodanem, czyli cukrem, ale nie posiada wartości energetycznych, bardzo dobrze oczyszcza organizm; c) składniki mineralne: - makroelementy: wapń, magnez, potas, fosfor, sód, siarka, chlor (zawartość w organizmie 0.01%); - mikroelementy: żelazo, cynk, miedź, fluor, jod, mangan, chrom (zawartość w organizmie <0,01%). Składniki energetyczne: a) cukry - węglowodany; - cukry proste (fruktoza, glukoza); - cukry złożone (skrobia). b) tłuszcze: - zwierzęce (widoczne i niewidoczne); - roślinne (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe - NNKT).
Edukacja zdrowotna
Edukacja zdrowotna
1. Omów podstawowe pojęcia związane z profilaktyką w ochronie zdrowia.
* Profilaktyka (zapobieganie, prewencja) obejmuje wszystkie działania podejmowane w celu zapobiegania chorobie, i niepożądanym skutkom...
Edukacja zdrowotna wybrane zagadnienia
Edukacja zdrowotna
1. Omów podstawowe pojęcia związane z profilaktyką w ochronie zdrowia.
* Profilaktyka (zapobieganie, prewencja) obejmuje wszystkie działania podejmowane w celu zapobiegania chorobie, i niepożądan...
Racjonalne żywienie
Już od ponad 2000 lat człowiek zdaje sobie sprawę, że należy dbać o zrównoważoną dietę, zawierającą prawidłowe ilości i rodzaje wszystkich rodzajów pokarmu. Potoczne twierdzenie:,, Jesteś tym, co jesz’’ wcale nie jest dalekie od ...