Wszystkie polisacharydy są trudno rozpuszczalne w wodzie, choć skrobia ulega silnej hydratacji. Stopień hydratacji (uwodnienia) cząsteczek skrobi rośnie wraz z temperaturą wody, co powoduje pękanie ziaren skrobiowych. Tworzą się roztwory koloidalne o dużej lepkości, które żelują podczas oziębiania zmieniając konsystencję z płynnej w galaretowatą. Skrobia, jako jedyny z polisacharydów, reaguje z jodem, tworząc związki o fioletowo-niebieskim zabarwieniu. Wszystkie polisacharydy: skrobia, glikogen i celuloza w środowisku kwaśnym hydrolizują do D-glukozy. W środowisku zasadowym są trwałe.
Polisacharydy
Polisacharydy są nazywane inaczej poliozami. Do polisacharydów należą związki o składzie elementarnym C6H10O5 i o niezwykle dużej masie cząsteczkowej. Nie mają one słodkiego smaku (wyjątek – inulina), lecz nazywamy je polisacharydami dl...
Doświadczenia na badanie właściwości fizycznych i chemicznych cukrów.
MONOSACHARYDY- to glukoza i fruktoza o wzorze sumarycznym C6H12O6 .
DOŚWIADCZENIE 1.
SPRZĘT; probówka
ODCZYNNIKI; glukoza, woda, papierek uniwersalny
PRZEBIEG;
Do probówki z glukozą dodajemy wodę.
OBSERWACJE;
Polisacharydy - budowa i właściwości
Praca multimedialna na temat polisacharydów. Chemia, poziom podstawowy....
Cukry proste i złożone – budowa i właściwości.
Cukry (sacharydy, węglowodany) są materiałem energetycznym i strukturalnym żywego organizmu. Biorąc pod uwagę budowę oraz wielkość cząsteczek cukry można podzielić na: cukry proste, do których należy na przykład glukoza, fruktoza; dwu...
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu
Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...