Polisacharydy - budowa i właściwości
Praca multimedialna na temat polisacharydów. Chemia, poziom podstawowy.
Praca multimedialna na temat polisacharydów. Chemia, poziom podstawowy.
Cukry (sacharydy, węglowodany) są materiałem energetycznym i strukturalnym żywego organizmu. Biorąc pod uwagę budowę oraz wielkość cząsteczek cukry można podzielić na: cukry proste, do których należy na przykład glukoza, fruktoza; dwu...
Polisacharydy są nazywane inaczej poliozami. Do polisacharydów należą związki o składzie elementarnym C6H10O5 i o niezwykle dużej masie cząsteczkowej. Nie mają one słodkiego smaku (wyjątek – inulina), lecz nazywamy je polisacharydami dl...
ZESTAW 1
REAKCJA PRZYŁĄCZANIA (MECHANIZM REAKCJI)
Zachodzi ona zgodnie z ogólnym schematem >C=C< + X-Y→-C-C-
Reakcja addycji są charakterystyczne dla związków zawierających wiązania wielokrotne: potrójne. Znamy wiele substancj...
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu
Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...