Doświadczenia na badanie właściwości fizycznych i chemicznych cukrów.
MONOSACHARYDY- to glukoza i fruktoza o wzorze sumarycznym C6H12O6 .
DOŚWIADCZENIE 1.
SPRZĘT; probówka
ODCZYNNIKI; glukoza, woda, papierek uniwersalny
PRZEBIEG;
Do probówki z glukozą dodajemy wodę.
OBSERWACJE;
Glukoza rozpuściła się w wodzie.
WNIOSKI;
Glukoza jest;
-substancją stałą, bezbarwną, i krystaliczną,
-słodkiego smaku,
-dobrze rozpuszcza się w wodzie,
-ma odczyn obojętny.
DOŚWIADCZENIE 2.
SPRZĘT; probówka, świeczka
ODCZYNNIKI; roztwór glukozy, wodorotlenek miedzi (II)
PRZEBIEG;
Do probówki z roztworem glukozy dodajemy wodorotlenek miedzi (II), a następnie ogrzewamy roztwór.
OBSRERWACJE;
Niebieski osad wodorotlenku miedzi (II) zmienił kolor na pomarańczowy.
Cu(OH)2 + glukoza ---> Cu2O
WNIOSKI;
Glukoza ma właściwości redukujące.
DISACHARYDY- to sacharoza o wzorze sumarycznym C12H22O11 .
DOŚWIADCZENIE 1.
SPRZĘT; 3 probówki, świeczka
ODCZYNNIKI; woda, węglowodór
PRZEBIEG;
Do trzech probówek wsypujemy trochę cukru. Do jednej probówki wlewamy trochę wody,
do drugiej również wlewamy wodę, lecz ciepłą, a do trzeciej wlewamy węglowodór.
OBSERWACJE;
W probówce z zimną wodą cukier uległ rozpuszczeniu, lecz w wolnym tempie, a w probówce
z ciepłą wodą rozpuszczenie cukru nastąpiło natychmiastowo. W trzeciej probówce z węglo-
wodorem cukier praktycznie się nie rozpuścił.
WNIOSKI;
Sacharoza jest;
-dobrze rozpuszczalna w wodzie, ale pod wpływem temperatury proces ten zachodzi szybciej, dając odczyn obojętny,
-praktycznie nie rozpuszczalna w węglowodorach,
-substancją bezbarwną i krystaliczną,
-słodka.
DOŚWIADCZENIE 2.
SPRZET; probówka, świeczka
ODCZYNNIKI; wodorotlenek miedzi (II), roztwór sacharozy ( cukier i woda)
PRZEBIEG;
Do probówki z roztworem sacharozy dodajemy wodorotlenek miedzi(II), a następnie zawartość probówki ogrzewamy.
OBSERWACJE;
Niebieski osad roztworu nie zmienił barwy pod wpływem ciepła.
WNIOSEK;
Sacharoza nie ma właściwości redukujących.
DOŚWIADCZENIE 3.
SPRZĘT; probówka, świeczka
ODCZYNNIKI; NaCl, NaOH, Cu(OH)2, cukier
PRZEBIEG;
Do probówki z kilkoma gramami cukru dodajemy HCl i gotujemy przez kilka minut nad świe-
czką. Otrzymany roztwór zobojętniamy NaOH i dodajemy Cu(OH)2.
OBSERWACJE;
Roztwór ma niebieskie zabarwienie i zmienia barwę na kolor pomarańczowy.
WNIOSKI;
Sacharoza gotowana z kwasem ulega reakcji hydrolizy podczas, której powstają dwa proste cukry: glukoza i fruktoza.
C12H22011 + H2O--> C6H1206 + C6H1206
DOSWIADCZENIE 4.
SPRZET; probówka, świeczka
ODCZYNNIKI; cukier
PRZEBIEG;
Do suchej probówki wsypujemy trochę cukru, następnie ogrzewamy go w płomieniu świeczki
OBSERWACJE;
Cukier pod wpływem ogrzewania topi się, a następnie zmienia barwę poprzez żółtą,
aż do czarnej. Początkowy proces zbrunatnienia, któremu towarzyszy wydzielanie przyjemnego zapachu, to tzw. karmelizacja. W końcowej fazie doświadczenia widać, że na ściankach probówki skrapla się para wodna, a na dnie pozostaje węgiel.
C12H22O11 -->C + H20
WNIOSKI;
Sacharoza tak jak inne cukry ulega rozkładowi termicznemu stad ich dawna nazwa węglowodany.
POLISACHARYDY-to skrobia i celuloza
DOŚWIADCZENIE 1.
SPRZET; probówka
ODCZYNNIKI; skrobia, woda
PRZEBIEG;
Do probówek z niewielką ilością skrobi wlać; do jednej zimną wodę, do drugiej wodę ciepłą.
OBSERWACJE;
Skrobia w probówce z zimną wodą nie rozpuściła się, tworzy więc zawiesinę, natomiast rozpuszcza się w drugiej probówce z ciepła wodą, tworząc roztwór koloidalny zwany kleikiem skrobiowym.
WNIOSKI;
Skrobia jest;
-substancją stałą, bezpostaciową o barwie białej.
-bez smaku i zapachu
-nie rozpuszczalna w zimnej wodzie ( tworzy z nia zawiesinę), lecz rozpuszcza się w wodzie gorącej tworząc roztwór koloidalny zwany kleikiem skrobiowym.
DOŚWIADCZENIE 2.
SPRZET; probówka
ODCZYNNIKI; kleik skrobiowy, jodyna
PRZEBIEG;
Do probówki z kleikiem skrobiowym dodajemy krople jodyny.
OBSERWACJE;
Kleik skrobiowy zmienił barwę na granatowo.
WNIOSKI;
Wszystkie substancje zawierające skrobię pod wpływem jodu zmieniają barwę na kolor granatowy. Jest to reakcja charakterystyczna skrobi i bardzo czuła, stosuje się ją praktycznie zarówno do wykrywania skrobi, jak i jodu.
DOSWIADCZENIE 3.
SPRZĘT; probówki, świeczka,
ODCZYNNIKI; Cu(OH)2, NaOH, HCl, kleik skrobiowy
PRZEBIEG;
Do dwóch probówek rozlewamy wczesnej przyrządzony kleik skrobiowy. Następnie do jednej z probówek dodajemy Cu(OH)2 i ogrzewamy roztwór drugiej probówki dodajemy HCl i ogrzewamy przez kilka minut.Otrzymany roztwór zobojętniamy NaOH i dodajemy Cu(OH)2 – wszystko ogrzewamy.
OBSERWACJE;
W pierwszej probówce niebieski osad wodorotlenku miedzi (II), nie zmienia koloru, natomiast w drugiej probówce niebieski osad wodorotlenku miedzi(II) zmienił kolor na pomarańczowy.
WNIOSKI;
Skrobia nie ma właściwości redukujących i ulega hydrolizie czyli scukrzeniu pod wpływem ogrzewania.
(C6H10O5)n + nH2O --> nC6H1206
DOŚWIADCZENIE 4.
SPRZET; probówki, świeczka
ODCZYNNIKI; kawałek włókna bawełnianego, woda, kwas solny,
rozpuszczalnik organiczny
PRZEBIEG;
Do czterech probówek z niewielką iloscią włókna bawełnianego, dodajemy: wodę, rozpuszczalnik organiczny, kwas solny, natomiast ostatnią probówkę ogrzewamy w płomieniach świeczki.
OBSERWACJE;
W probówce z wodą i rozpuszczalnikiem organicznym włókno bawełniane nie rozpuszcza się. W probówce z HCL również nie zachodzi reakcja, a w probówce ogrzanej włókno bawełniane łatwo ulega spalaniu przy czym ma zapach palącego się papieru.
WNIOSKI;
Celuloza jest:
-nie rozpuszczalna w wodzie i rozpuszczalnikach organicznych,
-odporna na działanie odczynników chemicznych,
-ulega rozkładowi na glukozę,
-bezbarwną, bezpostaciową substancją.
OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE CUKRÓW
1.Monocukry w organizmach żywych utleniają się powoli do dwutlenku węgla i wody, dostarczając równocześnie energii wykorzystywanej przez organizm w procesach życiowych.
2. Monocukry pod wpływem enzymów ulegają fermentacji alkoholowej, dając alkohole (głównie etylowy) i dwutlenek węgla.
3. Cukry złożone ulegają hydrolizie, podczas której powstają z nich monocukry.
4. Cukry ulęgają rozkładowi termicznemu na węgiel i wodę.