CO TO JEST PUREE ????

CO TO JEST PUREE ????
Odpowiedź

To jest potrawa

ugotowane warzywa przetarte przez sito lub rozgniecione tłuczkiem. W Polsce najbardziej popularne jest purée ziemniaczane. W kuchni francuskiej nazwą tą określa się także zupy, których składniki zostały przetarte z wikipedii to chyba dobrze ;)

Dodaj swoją odpowiedź
Żywienie człowieka

Odżywianie chorego po resekcji żołądka


Resekcja żołądka

Wskazania do zabiegu
Podstawowym wskazaniem do resekcji żołądka jest rozpoznanie nowotworu złośliwego tego narządu. Poza tym głównym wskazaniem liczba chorób, w których niezbędne jest usunięcie żoł...

Biologia

Teoria i praktyka zdrowego żywienia

Cech natury ludzkiej jest skłonnoć do odsuwania od siebie złych nowin. Nie chcemy przyjć do wiadomoci, że niezdrowe odżywianie się doprowadzi nas wkrótce do poważnych schorzeń. Ignorujemy fakt, że wiele produktów kuszcych pięknym wyglde...

Żywienie człowieka

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu jest oparta na zasadach diety łatwo strawnej, modyfikujemy jednak podaż tłuszczu. Stosujemy ją zarówno w stanach ostrych jak i przewlekłych, pamiętając, że dietę należy dostosować indywidualn...

Zasady żywienia

Dieta w leczeniu miażdżycy i nadciśnienia - jadłospis

Dieta w leczeniu miażdżycy i nadcisnienia

1.Miażdżyca jest przewlekłą chorobą dużych i średnich, charakteryzuje się zmianami w błonie tych naczyń. Ściany ulegają zgrubieniu, tracą swoją sprężystość i tworzą się w nich ...

Geografia

Jedzenie indyjskie

Kuchnia

Wbrew panującemu powszechnie przekonaniu, nie wszyscy Hindusi są wegetarianami. Tradycja nakazująca wstrzymanie się od spożycia pokarmów mięsnych, przetrwała głównie na południu, gdzie nie docierali biali osadnicy oraz mu...