Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu jest oparta na zasadach diety łatwo strawnej, modyfikujemy jednak podaż tłuszczu. Stosujemy ją zarówno w stanach ostrych jak i przewlekłych, pamiętając, że dietę należy dostosować indywidualnie do jednostki chorobowej.
Zastosowanie diety:
 Przewlekłe zapalenie wątroby, marskość,
 Przewlekłe zapalenie trzustki,
 Przewlekłe zapalenie przewodu żółciowego i dróg żółciowych,
 Kamica pęcherzyka żółciowego
 Wrzodziejące zapalenie jelita grubego-okres zaostrzenia choroby.
Zasady diety:
 Ograniczenie podaży tłuszczu- tłuszcze zwiększające aktywność wydzielniczą trzustki,
 Ograniczenie produktów zasobnych w błonnik- pobudzając pęcherzyk żółciowy do skurczów
 Ograniczenie produktów zasobnych w cholesterol
Podaż energii:
Dostosowana w zależności od należnej masy ciała.
 Przy otyłości zmniejszamy podaż energii,
 Przy niedożywieniu zwiększamy podaż energii,
 Przy prawidłowej masie ciała podajemy ok.2200kcal
Podaż tłuszczu:
Ograniczamy o 50% w stosunku do diety łatwo strawnej co daje 30-50g/dobę, przy tak niskiej podaży tłuszczu zwracamy szczególną uwagę na to aby pochodził on z pożywienia pełnowartościowego- produktu białkowe chude: chude mleko, jogurt z obniżoną zawartością tłuszczu, chude mięsa, wędliny i ryby. Należy eliminować produkty wysoko tłuszczowe takie jak: słonina, boczek, łój, śmietana, tłuste mięsa i wędliny, tłuste morskie ryby.
Tłuszcze widoczne dozwolone są w ilości nie większej niż 20-30g/dobę, podawane na surowo do potraw lub smarowania pieczywa.
Tłuszcze dozwolone to:
a. Olej(słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, kukurydziany)
b. Oliwa z oliwek (10-20g)
c. Masło lub margaryna miękka kubkowa- 15g

Podaż białka:
Ulega modyfikacji w zależności od wydolności narządów:
-okres wydalności-80-85g/ dobę
-okres nie wydolności ( wątroba, trzustka) 20-30g/dobę
Podaż węglowodanów:
375-380 g/dobę uzupełniając wartość energetyczną diety, najlepiej tolerowane są węglowodany złożone (np. produkty zbożowe, ziemniaki)
Podaż błonnika:
Ograniczamy<25g/dobę
Wykluczamy- grube kasze, pieczywo razowe
Eliminujemy surowe warzywa i owoce.
Cel diety:
Celem diety jest oszczędzanie chorobowo zmienionego narządu, przesz zmniejszenie jego aktywności wydzielniczej. Istotne jest zapobieganie stanom niewydolności wyżej wymienionych narządów oraz łagodzenie i zapobieganie dolegliwości bólowym. Przy planowanie diety nie można pominąć dolegliwości współtowarzyszących.
WARZYW I OWOCÓW NIE NALEŻY PODAWAĆ W POSTACI SUROWEJ!!!
Dużą rolę odgrywa odpowiednia podaż witamin i składników mineralnych, ze względu na ograniczoną podaż tłuszczu mogą wystąpić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A,D,E,K również gotowanie warzyw i owoców powoduje znaczne straty witamin i składników mineralnych. Przy chorobach przewodu pokarmowego należy liczyć się z wystąpieniem biegunek czy też upośledzonym wchłanianiem w jelitach co staje się kolejnym czynnikiem prowadzącym do niedoborów.
Należy pamiętać, że suplementację diety można rozpocząć dopiero po skonsultowaniu się z dietetykiem.
Uwagi technologiczne:
Gotowanie:
i. Gotujemy na wodzie lub parze
ii. Pieczemy w folii lub pergaminie
iii. Dusimy bez obsmażania


Zagęszczanie:
1. Zawiesiny- mąka z wodą, mąka z mlekiem
2. Białkiem jaja,
3. Podprawa zacierana
4. Zamiast śmietanki stosujemy odtłuszczone mleko w proszku.
Zupy i sosy:
• Przygotowane w wywarach jarskich,
• Zalecone zupy przecierane, zupy kremy.
Warzywa i owoce:
 Poddajemy obróbce termicznej, rozdrabnianiu, przecieraniu oraz w postaci soków, musów, zup kremów, koktajli mleczno-owocowych, mleczno-warzywnych.
 Eliminujemy nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, sałatki i warzywa z majonezem i musztardą, oraz marynowane i solone. Z owoców nie podajemy pestkowych.
Napoje:
Podajemy między posiłkami- wodę mineralną, herbaty zielone, rozcieńczone soki warzyw i owoców, kawa zbożowa z mlekiem, pamiętając o umiarkowanej temperaturze, gorące oraz zimne napoje i potrawy pobudzają pęcherzyk żółciowy do skurczów.
Najlepiej spożywać 5 niewielkich objętościowo posiłków w ciągu dnia, potrawy podajemy w temperaturze aby nie drażnić zmienionych chorobowo narządów.

Przykładowy jadłospis
I śniadanie (kawa zbożowa z mlekiem + pieczywo pszenne + kiełbasa z majonezem na białku + jabłko pieczone)
II śniadanie (kanapka z chudym twarożkiem + herbata z cytryną)
Obiad (zupa selerowa, przetarta z grzankami + rolada z chudej ryby z warzywami pieczona w pergaminie + sos koperkowy + ziemniaki puree z olejem + kabaczek puree + kompot z owoców jagodowych przetartych)
Podwieczorek (bułka słodka + kefir)
Kolacja (budyń z kaszy jęczmiennej z warzywami + sos pomidorowy + herbata z sokiem malinowym)

Dodaj swoją odpowiedź