Roztwór soli morskiej wykorzystywany jest w piercingu do pielęgnacji kanałów przekłucia. Sól morska była używana leczniczo przez Egipcjan już w 1600 r. p.n.e. Jest wartościowsza od soli kamiennej, której używamy na co dzień w kuchni, gdyż zawiera mniej chlorku sodu. Posiada ona cenne mikro- i makroelementy, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania; reguluje metabolizm, poprawia i usprawnia przemianę materii. Ponadto działa oczyszczająco i usprawnia krążenie. Główne składniki soli morskiej w 100 g: chlor 51,6 - 55,8 g sód 33,10 - 35,30 g magnez 0,38 - 0,68 g wapń 0,04 - 0,18 g potas 0,08 - 0,18 g siarczan 0,87 - 2,10 g żelazo 0,80 - 1,60 mg mangan - poniżej 0,005 mg cynk 0,37 - 0,72 mg Sól morską możesz zakupić w sklepach z naturalnymi kosmetykami, zdrową żywnością oraz marketach. Miej na uwadze, aby nie była to sól morska rafinowana i żeby nie zawierała zbędnych dodatków, jak np. aromaty, barwniki. Aby przygotować roztwór, rozpuść ćwierć łyżeczki soli morskiej w szklance przegotowanej i ciepłej wody. Mocz kanał przekłucia dwa – trzy razy dziennie przez 5 – 10 minut; jako naczynie możesz użyć małej szklanki, kieliszka lub kompresu. Pamiętaj aby dokładnie wypłukać resztki soli oraz aby nie przyrządzić zbyt mocnego roztworu, gdyż może to zaszkodzić Twoim kolczykom.
Sól morska - jest Ona pozyskiwana z odparowania wody morskiej. Ze względu na unikalny smak jest ceniona od dawna w kuchni śródziemnomorskiej i kuchniach całego świata. Wyjątkowe walory zdrowotne sprawiają, że sól morska jest coraz bardziej popularna w Polsce, zdobywając coraz więcej zwolenników. Sól ta posiada biopierwiastki niezbędne w reakcjach chemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Jest bogata w jod, wapń, magnez, potas i wiele innych mikroelementów.
Sole w naszym życiu codziennym.
Słony smak jest jednym z czterech podstawowych smaków odróżnianych przez ludzkie kubki smakowe, jest to smak, którego poszukujemy, gdyż sól jest nam potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ten fakt tłumaczy być może ciągłe p...
Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Mikroflora pierwotna i wtórna surowców roślinnych, zwierzęcych oraz surowców dodatkowych
Surowce żywnościowe są środowiskami, w których drobnoustroje mogą bytować,...
Turystyczne walory wód
2004-10-16
Literatura:
Geoekologia turystyki i wypoczynku
Geografia turystyki – A. Kowalczyk
Geografia turystyczna Polski – Mijewski
Rzeki – J. Kutnian
Wody ziemi IV część encyklopedii Swiata – Kaniecki, Chińs...
Mydło- rodzaje i właściwości
MYDŁO- JEGO RODZAJE I WŁAŚCIWOŚCI
1. Krótka historia mydła:
Wynalezienie mydła przypisuje się Fenicjanom, ponieważ żyli oni głównie z kupiectwa międzynarodowego, wynalazek ten szybko rozpowszechnił się w całym ś...
Makro i mikro składniki
Do makroskładników zaliczamy m.in. tlen, wodór, węgiel, azot, fosfor, siarkę, potas, wapń, magnez, chlor.
WAPŃ
Wapń jest substancją mineralną, która pełni w procesie przemiany materii bardzo różne zadania. Używane n...