[latex]w(x)=frac{2x-6}{x+1}\x=sqrt{5}+1[/latex] [latex]frac{2(sqrt{5}+1)-6}{sqrt{5}+1+1}=frac{2sqrt{5}-4}{sqrt{5}+2}=\=frac{(2sqrt{5}-4)(sqrt{5}-2)}{(sqrt{5}+2)(sqrt{5}-2)}=\=frac{10-4sqrt{5}-4sqrt{5}+8}{5-4}=frac{18-8sqrt{5}}{1}=18-8sqrt{5}[/latex]
Oblicz wartość wyrażenia dla x = 2 - [latex] sqrt{5} [/latex] i y = 1 + 3[latex] sqrt{5} [/latex]. Wynik zapisz w postaci a + b[latex] sqrt{5} [/latex] gdzie a, b ∈ W a) 3x + y b) x * y c) y : x d) [latex] frac{2y-x}{2x+y} [/latex]
Oblicz wartość wyrażenia dla x = 2 - [latex] sqrt{5} [/latex] i y = 1 + 3[latex] sqrt{5} [/latex]. Wynik zapisz w postaci a + b[latex] sqrt{5} [/latex] gdzie a, b ∈ W a) 3x + y b) x * y c) y : x d) [latex] frac{2y-x}{2x+y} [/latex]...
Oblicz wartość wyrażenia, dla x=[latex]4+ sqrt{2} [/latex]: [latex] frac{ sqrt{4x^2-4x+1} }{2x-1} + frac{ sqrt{16x^2+8x^3+x^4} }{4x^2+16x} [/latex]
Oblicz wartość wyrażenia, dla x=[latex]4+ sqrt{2} [/latex]: [latex] frac{ sqrt{4x^2-4x+1} }{2x-1} + frac{ sqrt{16x^2+8x^3+x^4} }{4x^2+16x} [/latex]...
Oblicz wartość wyrażenia [latex] frac{sqrt{a} + sqrt{b} }{a - b} : frac{a * b}{sqrt{a} - sqrt{b}} [/latex] dla [latex]a=3 + sqrt{2} [/latex] i [latex]b= 3 - sqrt{2} [/latex]
Oblicz wartość wyrażenia [latex] frac{sqrt{a} + sqrt{b} }{a - b} : frac{a * b}{sqrt{a} - sqrt{b}} [/latex] dla [latex]a=3 + sqrt{2} [/latex] i [latex]b= 3 - sqrt{2} [/latex]...
Oblicz wartość wyrażenia [latex] frac{ sqrt{a}+ sqrt{b} }{a-b} : frac{a*b}{ sqrt{a}- sqrt{b} } [/latex] dla a = 3+√2 i b= 3 -√2
Oblicz wartość wyrażenia [latex] frac{ sqrt{a}+ sqrt{b} }{a-b} : frac{a*b}{ sqrt{a}- sqrt{b} } [/latex] dla a = 3+√2 i b= 3 -√2...
Oblicz wartość wyrażenia [latex] frac{x* sqrt{50}- x^{2} }{1 - x * sqrt{4,5} } [/latex] dla x= √2 DAJE NAJ!!
Oblicz wartość wyrażenia [latex] frac{x* sqrt{50}- x^{2} }{1 - x * sqrt{4,5} } [/latex] dla x= √2 DAJE NAJ!! ...
Oblicz wartość wyrażenia dla: [latex]a=sqrt{2}-sqrt{3} \ b=sqrt{2}+sqrt{3} [/latex] a)[latex] a*b [/latex] b)[latex] (a-b)^2 [/latex] c)[latex] frac{1}{a}+frac{1}{b} [/latex] d)[latex]frac{b}{a}+frac{a}{b}[/latex]
Oblicz wartość wyrażenia dla: [latex]a=sqrt{2}-sqrt{3} \ b=sqrt{2}+sqrt{3} [/latex] a)[latex] a*b [/latex] b)[latex] (a-b)^2 [/latex] c)[latex] frac{1}{a}+frac{1}{b} [/latex] d)[latex]frac{b}{a}+frac{a}{b}[/latex]...