W czym jest najwięcej witaminy C

W czym jest najwięcej witaminy C
Odpowiedź

Głównym źródłem witaminy C są świeże oraz właściwie przetworzone owoce i warzywa. W świecie zwierzęcym znajduje się bardzo mało witaminy C. Wyjątek stanowią nadnercza, grasica, przysadka mózgowa, ciałko żółte, ciałko rzęskowe, ciecze śródoczne, tęczówka i soczewka oka. Mleko krowie zawiera jej około 2 mg%. Wśród źródeł witaminy C na pierwszym miejscu znajdują się warzywa kapustne i owoce jagodowe (czarne porzeczki zawierają około 180 mg w 100 g), na drugim ziemniaki (14 mg witaminy w 100 g zależnie od pory roku), na trzecim żółte i zielone warzywa i owoce, na czwartym pozostała grupa warzyw i owoców (truskawki, maliny, owoce cytrusowe i południowe). Pozostałe produkty: masło, mleko krowie, mięso, produkty zbożowe zawierają niewielkie ilości witaminy C. Uwzględniając krajowe racje pokarmowe głównym źródłem witaminy C są ziemniaki 37%, następnie owoce 31% i warzywa około 28% ogólnej zawartości tej witaminy w racji pokarmowej. Najwięcej witaminy C stwierdzono w liściach pietruszki, tzw. natce i w czerwonej papryce. Bardzo ubogim źródłem tej witaminy jest między innymi marchew i cebula. Należy pamiętać, że w czasie przechowywania w okresie zimy ziemniaki i warzywa tracą znaczną część witaminy C.

1.Kiszona kapusta 2.Pietruszka   -Mam nadzieje ze tyle starczy -Pozdrawiam :]                

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Napisz notatkę na temat witaminy K w której uwzględnisz: - zastosowanie - w czym jest jej najwięcej - skutki nad miernego stosowania tej witaminy

Napisz notatkę na temat witaminy K w której uwzględnisz: - zastosowanie - w czym jest jej najwięcej - skutki nad miernego stosowania tej witaminy...

Biologia

Witaminy.

Organizm ludzki potrzebuje bardzo małych ilości witamin. Ponieważ jednak nie jest zdolny do ich syntezy, musi je otrzymywać wraz z pożywieniem (albo w postaci "gotowej", albo w postaci tzw. prowitamin, które następnie są przetwarzane na wita...

Biologia

Witaminy

Organizm ludzki potrzebuje bardzo małych ilości witamin. Ponieważ jednak nie jest zdolny do ich syntezy, musi je otrzymywać wraz z pożywieniem (albo w postaci "gotowej", albo w postaci tzw. prowitamin, które następnie są przetwarzane na wita...

Kosmetologia

Łysienie androgenowe kobiet - czy jest schorzeniem uleczalnym? Nowoczesne metody walki z tym schorzeniem oraz z jego skutkami.

Włosy to bardzo ważny element naszego wyglądu, w istotny sposób wpływają na obraz całej sylwetki, a często również na nasze samopoczucie. Każdy stara się zachować to bogactwo włosów aż do późnej starości, stosuje wzmacniające sza...

Biologia

Warzywa i przetwory z warzyw

I Wstęp
II. Ocena towaroznawcza warzyw
2.1. Uprawa, zbiory i spożycie warzyw w Polsce
2.2. Skład chemiczny i wartość odżywcza warzyw
2.3. Klasyfikacja warzyw
2.4 Ogólna charakterystyka warzyw
2.5. Przydatność, wymaga...