Witamina K-przeciwkrwotoczna,warunkuje normalny proces krzepnięcia krwi.Kiedy jest za mało wit.K w organiżmie dochodzi do krwotoków.Najwięcej występuje w świecie roślinnym,gdyż rośliny mogą ją syntetyzować.Wit. K rozpuszcz się w tłuszczach ,a w wodzie nie.Wit.K odkłada się w wątrobie,a nadmiar wydalany jestw moczu.Nadmierne stosowanie wit.K może doprowadzić do zakrzepicy żylnej,co jest bardzo grożne dla życia
* w czym jest jej najwiecej : szpinak,brukselka,zielony groszek,szparagi,kapusta włoska,lucerna,ogórek,sałata rzymska (zawiera 4 razy więcej witaminy K niż sałata lodowa),brokuły,marchew. * skutki nadmiernego zastosowania: -stres oksydacyjny, -uszkodzenie komórek, szczególnie tych budujących nerki i wątrobę, -niedokrwistość, -uczucie gorąca * zastosowanie: -kosmetyki do cery z problemami naczynkowymi