Układ pokarmowy, trawienie, składniki pokarmowe

Układ pokarmowy zaczyna się jamą ustną , której funkcją jest rozdrabnianie i połykanie pokarmu. Do jamy gębowej dochodzą przewody trzech par gruczołów ślinowych zwanych śliniankami. W zależności od położenia nazywamy je podżuchwowymi, podjęzykowymi i przyusznymi, ich funkcja to produkcja śliny zwilżającej pokarm. Poza tym wytwarzają substancje trawiące zwane enzymami. Gardło rozdziela się na przełyk i kanał prowadzący do płuc. Przełyk to kanał, dzięki któremu pokarm trafia do żołądka dzięki ruchom robaczkowym. Żołądek wyściela błona śluzowa, której zadaniem jest wytwarzanie śluzu, kwasu solnego oraz enzymów trawiących białka. Pokarm z żołądka zostaje przesunięty do jelita cienkiego, którego pierwszy odcinek nazywamy dwunastnicą. Do dwunastnicy dochodzą przewody dwóch bardzo ważnych gruczołów wchodzących w skład układu pokarmowego. Są to wątroba i trzustka. Zadaniem wątroby jest produkcja żółci, która rozbija tłuszcze na krople. Trzustka natomiast wytwarza sok trzustkowy zawierający enzymy powodujące rozkład białek na aminokwasy, tłuszczów na glicelor i kwasy tłuszczowe, a cukrów na glukozę. Roztwór tych związków nosi nazwę mleczka pokarmowego. Pokarm z dwunastnicy przedostaje się do dalszej części jelita cienkiego. Ścianki jelita cienkiego wyścielają palczaste wyrostki-kosmki jelitowe. Następuje proces wchłaniania mleczka pokarmowego do krwi i limfy. Niestrawione resztki pokarmu trafiają do jelita grubego. W jelicie grubym następuje formowanie kału. Uformowny kał trafia do odbytnicy i zostaje wydalony.1)enzymy trawiące węglowodany tj. amylaza, maltaza, laktaza, sacharaza.2enzymy trawiące białka: pepsyna, trypsyna, chymotrypsyna, peptydazy: aminopeptydazy, karboksypeptydazy i dwupeptydazy.3enzymy trawiące tłuszcze tj. lipazy, fosfolipazy.enzymy trawiące kwasy nukleinowe - nukleazy.Składniki pokarmowe, składniki odżywcze, najmniejsze cząstki organiczne i nieorganiczne, które po uwolnieniu w procesie trawienia mogą być wchłonięte w przewodzie pokarmowym i wykorzystane przez organizm. Składniki pokarmowe pełnią w organizmie jedną z trzech funkcji: budulcową, energetyczną i regulującą. Do składników budulcowych należą: woda, białko i związki mineralne. Do składników energetycznych: węglowodany, tłuszcze i częściowo białko. Do składników regulujących: witaminy, enzymy i niektóre związki mineralne.1 gram węglowodanów dostarcza 3,75 kilokalorii, tłuszczu 9 kilokalorii, białka 4 kilokalorie, alkoholu 7 kilokalorii. W bilansie energetycznym prawidłowe proporcje dostosowywane do indywidualnych potrzeb wahają się w granicach; 40 –60 % energii z węglowodanów, 25 – 35 % energii z tłuszczów, 10 – 20 % energii z białek

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Cechy organizmu żywego, kom eukariotyczna, budowa kom zwierzęcej, mitochondrium, etapy oddychania wew kom, budowa i funkcje jądra kom, biosynteza białka, tkanki i ich podział, odżywianie człowieka, uklad pokarmowy, trawienie, trawienie cukrów i t

Cechy organizmu żywego: -odżywianie; -rozmnażanie; -wydalanie; -oddychanie; -wzrost; -reakcje na bodźce; -poruszanie się(nie wszystkie organizmy żywe).
Wszystkie organizmy żywe zbudowane są z komórek. Teorię kom. Stworzyli dwaj niemiec...

Biologia

Układ pokarmowy przeżuwaczy.

Piotr Wysocki
Semestr 1


Praca kontrolna z produkcji zwierzęcej

Przewód pokarmowy przeżuwaczy - jego części i ich budowa


Przewód pokarmowy zaczyna się jamą ustną. Wargi służą do pobierania kar...

Biologia

Układ pokarmowy

Układ pokarmowy jest zespołem narządów służących do pobierania pokarmu, jego przeróbki mechanicznej (rozdrabnianie, połykanie, mieszanie pokarmu, transport treści pokarmowej) i chemicznej (trawienie), wchłaniania strawionych substancji or...

Biologia

Układ pokarmowy i sposoby pobierania pokarmu u strunowców

Gromada: Ogonice (Appendiculariae)
Przewód pokarmowy zbudowany jest prosto. Otwór gębowy prowadzi do gardzieli, trójkątnej w przekroju, w tylnej części po bokach przebitej dwoma otworami skrzelowymi.
W bocznych okolicach gardzieli, ...

Biologia

Układ pokarmowy

Układ pokarmowy spełnia bardzo ważne zadanie, tj. przekształca pokarm spożywany przez człowieka, dostarczając organizmowi energii i składników odżywczych, których potrzebuje on do spełnienia różnorodnych funkcji życiowych. Główną j...