Sery podpuszczkowe sery miękkie sery pleśniowe - brie, camembert, roquefortsery maziowe - ser limburskipomazankowe - bryndzasery twarde typ szwajcarski - ementalertyp włoski - parmezantyp angielski - cheddartyp bałkański - mozzarella, oscypek typ holenderski - gouda, edamski, podlaski, zamojski typ szwajcarsko-holenderski - ser tylżycki. sery topione sery twarogowe: Twaróg, twarożek, Twarożek ziarnisty, Serek homogenizowany
Mleko i jego przetwory
MLEKO I JEGO PRZETWORY
MLEKO
WARTOŚĆ ODŻYWCZA I SKŁAD CHEMICZNY MLEKA
Mleko - jest wydzieliną gruczołu mlecznego ssaków
Podstawowymi składnikami mleka są :
Białka 3,4%
Tłuszcze 2%
Cukrowce ...
Fermentacje w przemyśle spożywczym.
Liczne bakterie i niektóre grzyby mikroskopowe posiadają zdolność do przeprowadzania procesu utleniania; nazywanego fermentacją. W fermentacji substrat oddechowy zostaje rozbity i przekształcony, po czy jeden produkt ulega utlenianiu, a drugi ...
Mleko i przetwory z mleka
I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza
Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, c...
Mleko
Skład chemiczny
Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada ponad 90% produkcji. W mniejszych ilościach jest otrzymywane mleko bawole, mleko kozie i owcze. W Polsce produkuje się gł...