Rodzaje serów twarogowych i podpuszczkowych??

Rodzaje serów twarogowych i podpuszczkowych??
Odpowiedź

Sery podpuszczkowe sery miękkie sery pleśniowe - brie, camembert,  roquefortsery maziowe - ser limburskipomazankowe - bryndzasery  twarde typ szwajcarski - ementalertyp  włoski - parmezantyp angielski - cheddartyp  bałkański - mozzarella, oscypek typ holenderski - gouda, edamski, podlaski, zamojski typ szwajcarsko-holenderski  - ser tylżycki. sery topione sery twarogowe: Twaróg, twarożek, Twarożek ziarnisty, Serek homogenizowany

Dodaj swoją odpowiedź
Technologia gastronomiczna

Mleko i jego przetwory

MLEKO I JEGO PRZETWORY

MLEKO

WARTOŚĆ ODŻYWCZA I SKŁAD CHEMICZNY MLEKA

Mleko - jest wydzieliną gruczołu mlecznego ssaków

Podstawowymi składnikami mleka są :
Białka 3,4%
Tłuszcze 2%
Cukrowce ...

Technologia gastronomiczna

Fermentacje w przemyśle spożywczym.

Liczne bakterie i niektóre grzyby mikroskopowe posiadają zdolność do przeprowadzania procesu utleniania; nazywanego fermentacją. W fermentacji substrat oddechowy zostaje rozbity i przekształcony, po czy jeden produkt ulega utlenianiu, a drugi ...

Ekonomia

Mleko i przetwory z mleka

I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza

Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, c...

Materiałoznawstwo

Mleko

Skład chemiczny

Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada ponad 90% produkcji. W mniejszych ilościach jest otrzymywane mleko bawole, mleko kozie i owcze. W Polsce produkuje się gł...