olej słonecznikowy, rzepakowy, lniany, oliwa z pestek winogron, z oliwek, siemię lniane, kokosy, len
oleje masło margaryna
Wielofunkcyjne pochodne węglowodorów – tłuszcze, aminokwasy, białka i węglowodany.
Wielofunkcyjne pochodne węglowodorów, są to związki chemiczne zawierające w swoich cząsteczkach dwie lub więcej grup funkcyjnych, połączonych z rdzeniem węglowodorowym .
Właściwości fizyczne i chemiczne wielofunkcyjnych pocho...
Alkohole
Alkohole
Nazewnictwo alkoholi / Właściwości fizyczne i chemiczne alkoholi / Otrzymywanie alkoholi / Alkohole wielowodorotlenowe / Działanie alkoholu etylowego na organizm człowieka /
Alkohole są to związki organiczne pochod...
Charakterystyka podstawowych składników pokarmowych
TEMAT:
CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW PIOKARMOWYCH.
`Pracę rozpocznę wyjaśniając co to jest układ pokarmowy, jak jest zbudowany i jaką pełni rolę.
Tak, więc układ pokarmowy jest zespołem narządów słu�...
Higiena - aminokwasy, białka, chorby itd.
ANOREKSJA
To jadłowstręt psychiczny polega na tym ze osoba chora zmniejsza ilość spożytych pokarmów i czasem ograniczając nawet do kilku wybranych. W krótkim czasie dochodzi do znacznego wychudzenia a nawet do wyniszczenia. Rysy twarzy s...
Charakterystyka i podział głównych grup drobnoustrojów
Drobnoustrojami, czyli mikroorganizmami nazywamy formy żywe, niewidoczne gołym okiem. Organizmy jednokomórkowe (mikroskopijnej wielkości, mierzonej w mikrometrach), do których zalicza się:
1. Wirusy - Virales,
2. Bakterie - Bacteria, ...