System HACCP to System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Polega on na zapewnieniu bezpieczeństwa żywności przez identyfikację zagrożeń i ryzyka ich wystąpienia. HACCP obejmuje identyfikację zagrożeń i środki zapobiegawcze, identyfikację krytycznych punktów kontroli, identyfikację limitów krytycznych, system monitorowania i działania korygujące. Proszę :)
Nowoczesne technologie uprawy buraka cukrowego - siew w mulcz
W technologii produkcji buraka cukrowego jednym z nieodzownych elementów jest uprawa roli. Podstawowym jej celem jest kształtowanie optymalnych warunków dla wschodów, kiełkowania, wzrostu i rozwoju rośliny. Sposób uprawy, kolejność i liczba...
Dokumentacja Techniczno Ruchowa ze znamionami znaku CE pasteryzatora do śmietanki
1. Wstęp
Metody pasteryzacji
Klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 60C, jednak nie większej niż 100C.
Obecnie stosuje się dwa zasadnicze procesy pasteryzacji:
• Wysoka krótkotrwa�...
Instytucje działające na rzecz sektora rolno-spożywczego
1. AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa jest instytucją rządową. Wspiera działania służące rozwojowi rolnictwa i obszarów wiejskich. Agencja powstała w 1994 roku.
Wspoma...