Mikro-, makroelementy i witaminy
pierwiastek Rola Źródło Skutki niedoboru
makroelementy Wapń Składnik kości zębów, niezbędny składnik prawidłowego funkcjonowania mięsni i układu nerwowego Mleko, przetwory mleczne, warzywa liściaste
Potas i sód Pobudliwość komórek nerwowych i mięśniowych, równowaga wodno-mineralna ustroju Sól kuchenna
Fosfor Składnik kości, składnik ATP, DNA i RNA
Siarka Składnik aminokwasów, element białek Mięso, orzechy, rośliny strączkowe
Magnez Wpływa na biosyntezę białek, składnik niebiałkowych enzymów, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego
Chlor Równowaga wodno-mineralna Sól kuchenna
mikroelementy Żelazo Składnik hemoglobiny i mioglobiny, wpływa na transport tlenu Mięso, wątroba, żółtka jaj, orzechy, rośliny strączkowe anemie
Jod Składnik hormonów tarczycy, reguluje tempo metabolizmu; Ryby, sól kuchenna powiększenie tarczycy
fluor Składnik zębów i kości, zęba nadaje odporność mechaniczna i na próchnice Pasty do zębów
witaminy Rola źródła Skutki niedoboru
Rozpuszczalne w tłuszczach A Współtworzenie rodopsyny (substancji niezbędnej do utrzymania pobudliwości komórek zmysłowych siatkówki oka) Wątroba, jaja, masło, mleko, tran, marchew, pomidory Kurza ślepota, zanikanie nabłonków, łuszczenie skóry,
D Gospodarka wapniowa, niezbędna do normalnego wzrostu kośćca Wątroba, mleko, jaja, drożdże, masło, tran Krzywica
E Hamowanie utleniania lipidów ustrojowych Olej roślinny, orzechy, kiełki parzenicy, wątrobą, jaja, ryby Osłabienie mięsni i płodności
K Krzepnięcie krwi Wydłużenie czasu krzepnięcia krwi, podatność na krwotoki
Rozpuszczalne w wodzie B1 Element enzymów utleniających węglowodany oraz aminokwasy Wątroba, mięso, drożdże Choroba beri-beri (bóle mięśni, osłabienie)
PP Element enzymów przeprowadzających reakcje utleniania w komórkach Wątroba, sery, jaja, mleko Uczucie zmęczenia, depresje, zaburzenia pamięci
B2 Element enzymów przeprowadzających reakcje utleniania w komórkach Wątroba, sery, jaja, mleko Zapalenie skóry i kącików ust, obniżenie sprawności umysłowej
B6 Współtworzy niebiałkowy składnik enzym ów przetwarzających aminokwasy Wątroba, mięso, jaja, warzywa, banany, rośliny strączkowe Stan zapalne skóry, nadmierna pobudliwości
B11 Współtworzy niebiałkowy składnik enzym ów niezbędnych w biosyntezie nukleotydów Bakterie flory jelitowej, drożdże, jarzyny liściaste Anemia, wady cewy nerwowej płodu
B12 Współtworzy niebiałkowy składnik enzymów przetwarzających zasady azotowe Bakterie flory jelitowej, wątroba, jaja Anemia złośliwa
C Niezbędna w syntezie kolagenu, tworzeni istoty podstawowej kości i zębów, we wchłanianiu żelaza i wzmacnianiu mechanizmów odpornościowych Truskawki, owoce cytrusowe, czarna porzeczka, aronia, pomidor Obniżona odporność na przeziębienia, szkorbut (krwawienie dziąseł, wypadanie zębów, obniżona odporność, powolne gojenie ran)