Witaminy, mikro i makroelementy
Rozp. w wodzie: Wit. C:(kwas askorbinowy, 1912)świeże owoce, truskawki, maliny, natka pietruszki, papryka, owoce dzikiej róży, brokuły, brukselka, zwiększa odporność organizmu na infekcje. Wit. B1(tiamina, 1897)produkty zbożowe, mięso, wędliny, nasiona roślin strączkowych. Pełni ważną role w czynnościach układu nerwowego. B2:(ryboflawina 1920)mleko, produkty mleczne, mięso, jaja, przetwory zbożowe. PP:(nikotynamina 1936) mięso, produkty zbożowe, wątroba, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych. B6:mięso, wątroba, ryby, mleko, rośliny. B12:( 1926, cyjanokobalamina)wyłącznie w produktach zwierzęcych, w mniejszych ilościach w jajach, mleku i jego produktach. Kwas foliowy:(folacyna, 1931-1942). Rozp. w tłuszczach: A(retinol, 1909)w maśle, mleku, wątrobie, jajach, a w warzywach i owocach czerwonych, żółtych, pomarańczowych jako prowitamina A(beta karoten, 1909). Wit. D(cholekolcyfeol, 1918): tłuste ryby morskie, margaryna, jaja, mleko, sery. Wit. E(alfa-tokoferol, 1922), produkty zbożowe, niektóre warzywa: sałata, szpinak, kapusta. K(filochinon, 1929): zielone rośliny, orzechy, olej sojowy, wątroba. Mikroelementy: Żelazo: mięso, wędliny, jaja. Najlepiej przyswaja się z mięsa w obecności wit. C. Wchodzi w skład barwnika krwi. Niedobór powoduje zmęczenie i niedokrwistość. Jod: ryby morskie, owoce morza, mleko, jaja, mięso, niektóre warzywa( w zależności od rejonu uprawy). Konieczny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Fluor: dostarczany w wodzie pitnej, herbacie, i rybach morskich. Chroni zęby przed próchnicą. Cynk: cebula, kiełki pszenicy, grzyby, wątroba, mięso, ciemne pieczywo. Odgrywa ważną role w gojeniu ran, formowaniu kości, schorzeniach skóry. Makroelementy: Wapń: mleko(dobrze przyswajalne), ryby, orzechy, pełne ziarna zburz, rośliny strączkowe(słabo przyswajalne)Fosfor: mięso, ryby, orzechy, soja, pełne ziarna zbóż. Wapń i fosfor z wit. D wzmacniają kości. Magnez: kasza gryczana, płatki zbożowe, rośliny strączkowe. Wpływa na pracę serca i układu nerwowego. Potas: mięso, ryby, warzywa, owoce(marchew, pomidory, morele, banany). Odgrywa ważną rolę w gospodarce wodnej organizmu, oraz regulacji ciśnienia.