Witaminy, mikro i makroelementy

Rozp. w wodzie: Wit. C:(kwas askorbinowy, 1912)świeże owoce, truskawki, maliny, natka pietruszki, papryka, owoce dzikiej róży, brokuły, brukselka, zwiększa odporność organizmu na infekcje. Wit. B1(tiamina, 1897)produkty zbożowe, mięso, wędliny, nasiona roślin strączkowych. Pełni ważną role w czynnościach układu nerwowego. B2:(ryboflawina 1920)mleko, produkty mleczne, mięso, jaja, przetwory zbożowe. PP:(nikotynamina 1936) mięso, produkty zbożowe, wątroba, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych. B6:mięso, wątroba, ryby, mleko, rośliny. B12:( 1926, cyjanokobalamina)wyłącznie w produktach zwierzęcych, w mniejszych ilościach w jajach, mleku i jego produktach. Kwas foliowy:(folacyna, 1931-1942). Rozp. w tłuszczach: A(retinol, 1909)w maśle, mleku, wątrobie, jajach, a w warzywach i owocach czerwonych, żółtych, pomarańczowych jako prowitamina A(beta karoten, 1909). Wit. D(cholekolcyfeol, 1918): tłuste ryby morskie, margaryna, jaja, mleko, sery. Wit. E(alfa-tokoferol, 1922), produkty zbożowe, niektóre warzywa: sałata, szpinak, kapusta. K(filochinon, 1929): zielone rośliny, orzechy, olej sojowy, wątroba. Mikroelementy: Żelazo: mięso, wędliny, jaja. Najlepiej przyswaja się z mięsa w obecności wit. C. Wchodzi w skład barwnika krwi. Niedobór powoduje zmęczenie i niedokrwistość. Jod: ryby morskie, owoce morza, mleko, jaja, mięso, niektóre warzywa( w zależności od rejonu uprawy). Konieczny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Fluor: dostarczany w wodzie pitnej, herbacie, i rybach morskich. Chroni zęby przed próchnicą. Cynk: cebula, kiełki pszenicy, grzyby, wątroba, mięso, ciemne pieczywo. Odgrywa ważną role w gojeniu ran, formowaniu kości, schorzeniach skóry. Makroelementy: Wapń: mleko(dobrze przyswajalne), ryby, orzechy, pełne ziarna zburz, rośliny strączkowe(słabo przyswajalne)Fosfor: mięso, ryby, orzechy, soja, pełne ziarna zbóż. Wapń i fosfor z wit. D wzmacniają kości. Magnez: kasza gryczana, płatki zbożowe, rośliny strączkowe. Wpływa na pracę serca i układu nerwowego. Potas: mięso, ryby, warzywa, owoce(marchew, pomidory, morele, banany). Odgrywa ważną rolę w gospodarce wodnej organizmu, oraz regulacji ciśnienia.

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

Przedstaw składniki żywienia człowieka. tłuszcze, białka, cukry, woda, mikro i makroelementy i witaminy Potrzebne na już! wybieram naj! ;D

Przedstaw składniki żywienia człowieka. tłuszcze, białka, cukry, woda, mikro i makroelementy i witaminy Potrzebne na już! wybieram naj! ;D...

Biologia

Mikro i makroelementy

Koleność pierwiastków

Cawapń
P fosfor(w postaci fosforanów wapnia)
M magnez
Na sód
K potas
S siarka
N azot

Fe żelazo
Zn cynk
Cu miedź
J jod

rola
makroelementy
Cawapń mat...

Biologia

Mikro-, makroelementy i witaminy

pierwiastek Rola Źródło Skutki niedoboru
makroelementy Wapń Składnik kości zębów, niezbędny składnik prawidłowego funkcjonowania mięsni i układu nerwowego Mleko, przetwory mleczne, warzywa liściaste
Potas i sód Pobudliwość...

Biologia

Składniki mineralne - mikro i makro elementy. Opis składników mineralnych

Składniki mineralne spełniają w żywych organizmach rolę substancji regulujących przemianę materii oraz są materiałem budulcowym. Organizm ludzki zawiera w swym składzie około 40 pierwiastków chemicznych. Podobnie do witamin, zalecane ilo...

Biologia

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu



Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...