Wszystko zależy od stopnia rafinacji
Raczej 100%. Przynajmniej moim zdaniem tyle.
Ile jest cukru w cukrze?
Ile jest cukru w cukrze?...
Węglowodany
WĘGLOWODANY
_______ (CUKRY, SACHARYDY) _ ___________
PROSTE ______ ZŁOŻONE___
(MONOSACHARYDY) /
glukoza , fruktoza DWUCUKRY WIELOCUKRY
C6H12O6 (DISACHARYDY) (POLISACHARYDY)
Sacharoza, maltoza, skrobia (C6H10O5)n
Składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, witaminy, węglowodany
Składniki odżywcze
Początek drogi ku zdrowemu, pełnowartościowemu żywieniu to właściwy dobór produktów żywnościowych. Wymaga on pewnych informacji, związanych ze składem artykułów spożywczych i potrzebami ludzkiego organiz...
Ściąga Technologii Postaci Leku materiały 3 rok - farmacja
CZOPKI - SUPPOSITORIA
Czopki są postacią leku, przeznaczoną do wprowadzania do jam ciała. Zawierają określoną dawkę substancji leczniczych. Substancje lecznicze w czopkach powinny być równomiernie rozproszone w postaci stałej lub rozp...
Składniki pokarmowe.
WITAMINY - (vita - życie)
Są to złożone związki chemiczne, bardzo potrzebne ludzkiemu organizmowi, który jednak nie jest w stanie ich sam wyprodukować. Mikroelementy, albo pierwiastki śladowe, są to pierwiastki chemiczne, bez któr...