Ogólna charakterystyka deserów

1.Definicja deserów:
Deserami nazywa się potrawy o smaku słodkim których zadaniem jest uzupełnienie wartości
odżywczej i energetycznej głównych posiłków.Desery podaje się na zakończenie posiłków
gdyż jako potrawy słodkie szybko dają uczucie sytości.

2.Podział deserów według surowca użytego do produkcji:
a)energetyczne
b)białkowe
-kisiele mleczne
-szeik
-lody
c)mineralno-witaminowe (wszystko związane z owocami)

3.Właściwości odżywcze deserów:
Desery posiadają dużą wartość odżywczą w zalezności od surowca z którego zostały
wyprodukowane.Odznaczają się także właściwościami dietetycznymi.Na ogół są lekkostrawne,
pulchne,nie drażnią ścian przewodu pokarmowego dla tego spełniają dużą rolę w żywieniu
ludzi chorych.

4.Ogólny podział deserów:
a)zimne
b)gorące
c)zestalone
-na zimno (galaretki owocowe,owoce w galarecie,galaretki mleczne,mussy owocowe,kremy)
-na gorąco (kisiele,mleczka,budynie,suflety)
d)niezestalane
e)popularne
f)wykwintne

5.Zasady higieniczne podczas sporządzania deserów:
-desery są doskonałą pożywką dla drobnoustrojów
-powinny być spożywane bezpośrednio po wyprodukowaniu lub ewentualnie kilkanaście
godzin po
-oczywiście przechowywane w warunkach chłodniczych
-nie mogą być przechowywane do następnego dnia gdyż mogą stworzyć niebezpieczeństwo
zatrucia pokarmowego

Dodaj swoją odpowiedź
Podstawy przedsiębiorczości

Biznes plan - restauracja "Pod Lipą"

SPIS TREŚCI

I. Streszczenie
II. Ogólna charakterystyka przedsiębiorstwa
1. Dane spółki
2. Dane o właścicielach
3. Podstawowe cele działalności
4. Usługi
III. Plan marketingowy
1. Podmioty działające w...

Turystyka i rekreacja

Gospodarka turystyczna Austrii

1. OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA AUSTRII.
Austria ze stolicą w Wiedniu leży w południowej części Europy Środkowej i w dwóch trzecich jest obszarem górzystym. Powierzchnia wynosi 83 855 tys. km2. Kraj ten zamieszkiwany jest przez blisko ...

Ekonomia

Mleko i przetwory z mleka

I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza

Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, c...

Podstawy przedsiębiorczości

Biznes plan restauracji

SPIS TREŚCI
I. Streszczenie
II. Charakterystyka ogólna przedsiębiorstwa
1. Dane spółki
2. Dane o właścicielach
3. Podstawowe cele działalności
4. Usługi
III. Plan marketingowy
1. Podmioty działające w bran...