Biznes plan restauracji

SPIS TREŚCI
I. Streszczenie
II. Charakterystyka ogólna przedsiębiorstwa
1. Dane spółki
2. Dane o właścicielach
3. Podstawowe cele działalności
4. Usługi
III. Plan marketingowy
1. Podmioty działające w branży, w tym główni konkurenci.
2. Odbiorcy
3. Ceny oferowanych dóbr i usług
4. Dystrybucja
5. Promocja
IV. Struktura organizacyjna i plan zatrudnienia
1. Kadra zarządzająca
2. Plan kadrowy
3. Płace
4. Schemat organizacyjny
V. Plan techniczny
1. Nakłady inwestycyjne
2. Źródła finansowania inwestycji
3. Plan ilościowy produkcji
4. Zaopatrzenie w materiały i surowce
VI. Plan finansowy
1. Przychody
2. Koszty
3. Zysk
VII. Analiza szans powodzenia i ryzyka

I. Streszczenie

Naszym marzeniem było otwarcie wspólnej restauracji, lecz nie mieliśmy funduszy na jego zrealizowanie. Szansą okazała się wygrana w teleturnieju wynosząca 2mln zł. Podjęliśmy decyzję o sporządzeniu projektu lokalu gastronomicznego pod nazwą ............. . Działałby on na terenie całego Wągrowca. Restauracja ta pozwoliłaby na spędzenie miłego wieczoru w nastrojowym klimacie. Organizacja dyskotek, studniówek, wesel to nasza specjalność.
Wykonanie biznes planu podzielone zostało na określone etapy takie jak:
• Opis przedsięwzięcia,
• Analiza rynku i plan marketingowy,
Dokonałam analizy rynku i poznałam konkurencję. Prowadziłam również ankietę pośród mieszkańców Wągrowca, która pozwoliła nam na lepsze zapoznanie się z potrzebami konsumentów
• Plan techniczny,
• Plan finansowy.

II. Charakterystyka ogólna przedsiębiorstwa

1.Dane spółki:
Nazwa „ ........”
Forma prawna Spółka jawna
Przedmiot działalności Działalność gastronomiczna
Siedziba spółki 62-100 Wągrowiec ul. Topolowa 22
Telefon (043) 26-94-181

2. Dane o właścicielach
Imię i Nazwisko; adres zamieszkania
Anna Gałka; Wągrowiec ul. Leśna 12
Zakres odpowiedzialności:
Kierownik do spraw finansowych Jan Kowalski
Kierownik do spraw technicznych Michał Rzepa
Prezes Anna Gałka
Wiceprezes Artur Stańczyk
Główny księgowy Marta Modra
Przedstawiciel firmy Przemysław Malinowski

3.Podstawowe cele działalności:
- udzielanie wartościowych usług i zaspokajanie przyszłych nabywców
- umacnianie swojej pozycji na rynku lokalnym jak i krajowym a także rozszerzenie swojej działalności na innych terenach naszego kraju
- realizacja marzeń

4.Usługi
a) Restauracja – posiłki o każdej porze dnia: zdrowa żywność, kuchnia polska
b) Imprezy - organizowanie wesel, imprez okolicznościowych, bankietów, studniówek
c) Dostawa żywności na zamówienie - dostawa gotowych potraw do domu na zamówienie oraz wynajmowanie obsługi.
d) Praktyki - organizowanie praktyk dla uczniów oraz stażów dla absolwentów szkół średnich


III. Plan marketingowy

1. Podmioty działające w branży, w tym główni konkurenci.
- Bar mleczny „Pikuś”
- Sklep spożywczy „Kubuś”
- Pizzeria ,,Monika”

2.Odbiorcy
- Będziemy kierować swoje usługi dla wszystkich ludzi, nie zależnie od wieku

3. Ceny oferowanych dóbr i usług
Ř Śniadanie - 6zł
Ř Obiad - 16zł
Ř Kolacja – 10zł
Ř Wstęp na dyskotekę – 5zł
Ř Wynajęcie sali – 1500zł
Ř Wynajęcie sali z posiłkami – 2000zł

4. Dystrybucja
- korzystna lokalizacja lokalu
- możliwość organizowania imprez, oraz wynajmowania sal
- duży wybór potraw i dań w menu

5. Promocja
- karta stałego klienta
- promocje
- rabaty
- zniżki dla dzieci do 10 roku życia

IV. Struktura organizacyjna i plan zatrudnienia

1. Kadra zarządzająca
- Kierownik do spraw finansowych Jan Kowalski
- Kierownik do spraw technicznych Michał Rzepa
- Prezes Anna Gałka
- Wiceprezes Artur Stańczyk
- Główny księgowy Marta Modra
- Przedstawiciel firmy Przemysław Malinowski

2. Plan kadrowy
Firma zatrudnia 16 pracowników:
- 4 kelnerów
- 2 kucharzy
- 2 barmanów
- 2 ochroniarzy
- 2 sprzątaczki
- DJ

3. Płace
- kelner 600 zł
- kucharz 800 zł
- ochroniarz 700 zł
- sprzątaczka 500 zł
- DJ 1 000zł


V. Plan techniczny


1. Nakłady inwestycyjne
-remont lokalu 4500zł
-niezbędne wyposażenie ( meble, sprzęt RTV, AGD) 35 020zł
-czynności formalno prawne 1 000zł
-zakup pierwszej partii towarów 10 000zł
-reklama 3 000zł
RAZEM: 53 520zł


2. Źródła finansowania inwestycji
Wygranie w teleturnieju wynosząca 2mln zł.

3. Plan ilościowy produkcji
Tygodniowo:
a) napoje:
- bezalkoholowe (soki, napoje gazowane, napoje niegazowane) 2 800 zł.
- półprodukty do przygotowywania napojów (herbata, kawa naturalna, kawa rozpuszczalna) 550 zł.
b) jedzenie:
- produkty gotowe (pieczywo, mrożonki fast-food) 700 zł.
- półprodukty do przygotowywania posiłków (warzywa, wędlina, pieczywo, wyroby tłuszczowe) 490 zł.
c) desery:
- produkty gotowe (lody, ciastka, ciasta) 350 zł.
- półprodukty do przygotowywania deserów (polewy do lodów, bakalie, bita śmietana, owoce) 270zł.
e) dodatki:
- produkty gotowe (paluszki, chipsy, owoce) 120 zł.

4. Zaopatrzenie w materiały i surowce
-napoje
-półprodukty do napojów
-warzywa i owoce
-pieczywo
-ciasta i słodycze
-wędliny, mięsa
-artykuły do dekoracji stołów (serwetki, obrusy, świece, stojaki na świece, sztuczne kwiaty)

VI. Plan finansowy

1. Przychody
Planowane przychody miesięczne:
- 4 x wesele itp. 10 000zł
- restauracja 25 000zł
RAZEM: 35 000zł


2. Koszty
Koszty miesięczne:
* wynagrodzenia 8 600 zł
* rachunki:
- światło 350 zł
- woda 500 zł
- gaz 500 zł
- telefon 250 zł
* zakup towarów 6000 zł

RAZEM: 16 200 zł

3. Zysk
Planowany zysk miesięczny:
PRZYCHODY-KOSZTY=ZYSK
35 000zł -16 200zł = 18800zł

VII. Analiza szans powodzenia i ryzyka

SZANSE POWODZENIA:
- rozszerzenie swojej działalności na rynku krajowym
- pojawienie się nowych źródeł finansowania
- duża grupa klientów

SZANSE RYZYKA:
- pojawienie się w przyszłości silnej konkurencji
- brak klientów

Dodaj swoją odpowiedź
Podstawy przedsiębiorczości

Biznes plan restauracji

Biznes plan restauracji POD MURAMI...

Podstawy przedsiębiorczości

Czy ktoś by mi pomógł napisać biznes plan restauracji działającej od poniedziałku do piątku, która będzie połączona z klubem działającym od piątku wieczorem do niedzieli rano:) z góry bardzo dziękuje

Czy ktoś by mi pomógł napisać biznes plan restauracji działającej od poniedziałku do piątku, która będzie połączona z klubem działającym od piątku wieczorem do niedzieli rano:) z góry bardzo dziękuje...

Podstawy przedsiębiorczości

biznes plan restauracji Stokrotka

SPIS TREŚCI
I. Streszczenie
II. Charakterystyka ogólna przedsiębiorstwa
1. Dane spółki
2. Dane o właścicielach
3. Podstawowe cele działalności
4. Usługi
III. Plan marketingowy
1. Podmioty działające w ...

Podstawy przedsiębiorczości

Biznes Plan restauracji Relax

1. Restauracja "Relax" powstał w styczniu 2000 r.
Rejon działania: Warszawa – Wola; osiedle „Floryda”
ADRES:
02-495 Warszawa –Wola
ul. Żabki 3
tel. 3199345
Liczba pracowników: 2 właścicieli, 2 kucharzy, 4 kel...

Podstawy przedsiębiorczości

Biznes Plan Stacji paliw płynnych

BIZNES PLAN STACJI PALIW PŁYNNYCH
1. STRESZCZENIE
2. POMYSŁ
3. RYNEK
3.1. Sytuacja na rynku paliw w Polsce
3.1.1. Najważniejsze zmiany na rynku
3.1.2. Prawo
3.1.3. Szara strefa
3.1.4. Polski rynek paliw - ...