Biznes plan restauracji
SPIS TREŚCI
I. Streszczenie
II. Charakterystyka ogólna przedsiębiorstwa
1. Dane spółki
2. Dane o właścicielach
3. Podstawowe cele działalności
4. Usługi
III. Plan marketingowy
1. Podmioty działające w branży, w tym główni konkurenci.
2. Odbiorcy
3. Ceny oferowanych dóbr i usług
4. Dystrybucja
5. Promocja
IV. Struktura organizacyjna i plan zatrudnienia
1. Kadra zarządzająca
2. Plan kadrowy
3. Płace
4. Schemat organizacyjny
V. Plan techniczny
1. Nakłady inwestycyjne
2. Źródła finansowania inwestycji
3. Plan ilościowy produkcji
4. Zaopatrzenie w materiały i surowce
VI. Plan finansowy
1. Przychody
2. Koszty
3. Zysk
VII. Analiza szans powodzenia i ryzyka
I. Streszczenie
Naszym marzeniem było otwarcie wspólnej restauracji, lecz nie mieliśmy funduszy na jego zrealizowanie. Szansą okazała się wygrana w teleturnieju wynosząca 2mln zł. Podjęliśmy decyzję o sporządzeniu projektu lokalu gastronomicznego pod nazwą ............. . Działałby on na terenie całego Wągrowca. Restauracja ta pozwoliłaby na spędzenie miłego wieczoru w nastrojowym klimacie. Organizacja dyskotek, studniówek, wesel to nasza specjalność.
Wykonanie biznes planu podzielone zostało na określone etapy takie jak:
• Opis przedsięwzięcia,
• Analiza rynku i plan marketingowy,
Dokonałam analizy rynku i poznałam konkurencję. Prowadziłam również ankietę pośród mieszkańców Wągrowca, która pozwoliła nam na lepsze zapoznanie się z potrzebami konsumentów
• Plan techniczny,
• Plan finansowy.
II. Charakterystyka ogólna przedsiębiorstwa
1.Dane spółki:
Nazwa „ ........”
Forma prawna Spółka jawna
Przedmiot działalności Działalność gastronomiczna
Siedziba spółki 62-100 Wągrowiec ul. Topolowa 22
Telefon (043) 26-94-181
2. Dane o właścicielach
Imię i Nazwisko; adres zamieszkania
Anna Gałka; Wągrowiec ul. Leśna 12
Zakres odpowiedzialności:
Kierownik do spraw finansowych Jan Kowalski
Kierownik do spraw technicznych Michał Rzepa
Prezes Anna Gałka
Wiceprezes Artur Stańczyk
Główny księgowy Marta Modra
Przedstawiciel firmy Przemysław Malinowski
3.Podstawowe cele działalności:
- udzielanie wartościowych usług i zaspokajanie przyszłych nabywców
- umacnianie swojej pozycji na rynku lokalnym jak i krajowym a także rozszerzenie swojej działalności na innych terenach naszego kraju
- realizacja marzeń
4.Usługi
a) Restauracja – posiłki o każdej porze dnia: zdrowa żywność, kuchnia polska
b) Imprezy - organizowanie wesel, imprez okolicznościowych, bankietów, studniówek
c) Dostawa żywności na zamówienie - dostawa gotowych potraw do domu na zamówienie oraz wynajmowanie obsługi.
d) Praktyki - organizowanie praktyk dla uczniów oraz stażów dla absolwentów szkół średnich
III. Plan marketingowy
1. Podmioty działające w branży, w tym główni konkurenci.
- Bar mleczny „Pikuś”
- Sklep spożywczy „Kubuś”
- Pizzeria ,,Monika”
2.Odbiorcy
- Będziemy kierować swoje usługi dla wszystkich ludzi, nie zależnie od wieku
3. Ceny oferowanych dóbr i usług
Ř Śniadanie - 6zł
Ř Obiad - 16zł
Ř Kolacja – 10zł
Ř Wstęp na dyskotekę – 5zł
Ř Wynajęcie sali – 1500zł
Ř Wynajęcie sali z posiłkami – 2000zł
4. Dystrybucja
- korzystna lokalizacja lokalu
- możliwość organizowania imprez, oraz wynajmowania sal
- duży wybór potraw i dań w menu
5. Promocja
- karta stałego klienta
- promocje
- rabaty
- zniżki dla dzieci do 10 roku życia
IV. Struktura organizacyjna i plan zatrudnienia
1. Kadra zarządzająca
- Kierownik do spraw finansowych Jan Kowalski
- Kierownik do spraw technicznych Michał Rzepa
- Prezes Anna Gałka
- Wiceprezes Artur Stańczyk
- Główny księgowy Marta Modra
- Przedstawiciel firmy Przemysław Malinowski
2. Plan kadrowy
Firma zatrudnia 16 pracowników:
- 4 kelnerów
- 2 kucharzy
- 2 barmanów
- 2 ochroniarzy
- 2 sprzątaczki
- DJ
3. Płace
- kelner 600 zł
- kucharz 800 zł
- ochroniarz 700 zł
- sprzątaczka 500 zł
- DJ 1 000zł
V. Plan techniczny
1. Nakłady inwestycyjne
-remont lokalu 4500zł
-niezbędne wyposażenie ( meble, sprzęt RTV, AGD) 35 020zł
-czynności formalno prawne 1 000zł
-zakup pierwszej partii towarów 10 000zł
-reklama 3 000zł
RAZEM: 53 520zł
2. Źródła finansowania inwestycji
Wygranie w teleturnieju wynosząca 2mln zł.
3. Plan ilościowy produkcji
Tygodniowo:
a) napoje:
- bezalkoholowe (soki, napoje gazowane, napoje niegazowane) 2 800 zł.
- półprodukty do przygotowywania napojów (herbata, kawa naturalna, kawa rozpuszczalna) 550 zł.
b) jedzenie:
- produkty gotowe (pieczywo, mrożonki fast-food) 700 zł.
- półprodukty do przygotowywania posiłków (warzywa, wędlina, pieczywo, wyroby tłuszczowe) 490 zł.
c) desery:
- produkty gotowe (lody, ciastka, ciasta) 350 zł.
- półprodukty do przygotowywania deserów (polewy do lodów, bakalie, bita śmietana, owoce) 270zł.
e) dodatki:
- produkty gotowe (paluszki, chipsy, owoce) 120 zł.
4. Zaopatrzenie w materiały i surowce
-napoje
-półprodukty do napojów
-warzywa i owoce
-pieczywo
-ciasta i słodycze
-wędliny, mięsa
-artykuły do dekoracji stołów (serwetki, obrusy, świece, stojaki na świece, sztuczne kwiaty)
VI. Plan finansowy
1. Przychody
Planowane przychody miesięczne:
- 4 x wesele itp. 10 000zł
- restauracja 25 000zł
RAZEM: 35 000zł
2. Koszty
Koszty miesięczne:
* wynagrodzenia 8 600 zł
* rachunki:
- światło 350 zł
- woda 500 zł
- gaz 500 zł
- telefon 250 zł
* zakup towarów 6000 zł
RAZEM: 16 200 zł
3. Zysk
Planowany zysk miesięczny:
PRZYCHODY-KOSZTY=ZYSK
35 000zł -16 200zł = 18800zł
VII. Analiza szans powodzenia i ryzyka
SZANSE POWODZENIA:
- rozszerzenie swojej działalności na rynku krajowym
- pojawienie się nowych źródeł finansowania
- duża grupa klientów
SZANSE RYZYKA:
- pojawienie się w przyszłości silnej konkurencji
- brak klientów