Biała kapusta zawiera witaminy takie, jak: A, C, E i z grupy B. Biała kapusta zawiera: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminę B1, B2, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę C, kwas szczawiowy.
Składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, witaminy, węglowodany
Składniki odżywcze
Początek drogi ku zdrowemu, pełnowartościowemu żywieniu to właściwy dobór produktów żywnościowych. Wymaga on pewnych informacji, związanych ze składem artykułów spożywczych i potrzebami ludzkiego organiz...
Warzywa i owoce (technologia i towarozanwstwo)
Charakterystyka i podział owoców.
Owoce należą do artykułów wysoko cenionych przez dietetyków i żywieniowców. Są one bowiem źródłem wielu witamin i związków mineralnych oraz błonnika. Ze względu na sezonowość zbioru krajo...
Wiedza o zdrowiu, jego ratowaniu i doskonaleniu, zapobieganiu chorobom układu nerwowego, układu krążenia, chorobom nowotworowym, chorobom wewnętrznym.
I
Co jeść, a czego nie jeść? Jakie pokarmy zapobiegają, a jakie sprzyjają różnym schorzeniom? Do niedawna nie zajmowano się tymi problemami – a obecnie naukowcy na całym świecie sprawdzają stare przepisy medyczne. Czosnek, herbata...
Żywienie w diecie wegetariańskiej
W zależności od tego jakie spożywamy produkty można wyróżnić kilka rodzajów wegetarianizmu:
1) Laktoovowegetarianizm- najbardziej powszechny, oznacza rezygnację z potraw mięsnych. Dopuszcza produkty pochodzenia zwierzęcego: sery, mlek...
Od poczęcia do narodzin.
ZAPŁODNIENIE
Zapłodnienie to połączenie się plemnika z komórką jajową.
Bezpośrednio po ejakulacji plemniki rozpoczynają wędrówkę w kierunku komórki jajowej. Plemnik jest zdolny do zapłodnienia przez 48 do 72 godzin. Plemn...