Tłuszcze: masło, olej, trochę w mięsie witaminy: owoce, warzywa węglowodany: owoce, miód białka: mięso, jaja, mleko
Charakterystyka podstawowych składników pokarmowych
TEMAT:
CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW PIOKARMOWYCH.
`Pracę rozpocznę wyjaśniając co to jest układ pokarmowy, jak jest zbudowany i jaką pełni rolę.
Tak, więc układ pokarmowy jest zespołem narządów słu�...
Odżywianie się człowieka
Odżywianie
Jest to pobieranie przez organizm z otaczającego środowiska różnorodnych substancji, zwanych pokarmowymi i uzyskiwanie z nich związków potrzebnych ciała oraz wytwarzania energii.
Energia
Pierwotnym źródłem ca�...
Układ pokarmowy
Układ trawienny obejmuje narządy przewodu pokarmowego służące do odżywiania organizmu. Odżywianie polega na pobieraniu pokarmu z zewnątrz, jego trawieniu, czyli rozkładaniu substancji pokarmowych na cząsteczki elementarne, a następnie na ...
Odżywianie - składniki pokarmowe i ich funkcje
1. Wstęp
2. Składniki organiczne
- Białka
- Węglowodany i błonnik
- Tłuszcze
- Witaminy
3. Składniki nieorganiczne
- Składniki mineralne
- H2O (woda)
4. Jadłospis dzienny dla nastolatka
...