Zjawisko fizyczne rozprężania gazów to reakcja endoterminczna tak więc obniżenie ciśnienia gazu (czynnika chłodzącego) powoduje obniżenie jego temperatury. Zwiększenie ciśnienia tego gazu jest reakcją odwrotną jak więc łatwo się domyślić podwyższa się temperatura gazu. Wystarczy więc sprężony w sprężarce gaz ochłodzić, i poddać rozprężeniu we wnętrzu lodówki. Tak więc standardowa lodówka Posiada sprężarkę (zwykle z tyłu na dole), chłodnicę (duży czarny panel z tyłu) i wnętrze lodówki gdzie w kanalikach dokonuje się kontrolowane rozprężanie gazu. Tak działa lodówka standardowa lodówka, są jeszcze lodówki chemiczne ale to już trzeba googli zapytać.
Zastosowania komputera
Po co nam komputery?
Do zabawy: gry, muzyka, wideo.
Do pisania, składania tekstów, DTP.
Do obliczeń: od arkuszy kalkulacyjnych do inżynierskich i naukowych.
Do przechowywania informacji: od notesów do ogromnych baz d...
Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Mikroflora pierwotna i wtórna surowców roślinnych, zwierzęcych oraz surowców dodatkowych
Surowce żywnościowe są środowiskami, w których drobnoustroje mogą bytować,...
Ochrona środowiska
PODSTAWY FUNKCJONOWANIA SRODOWISKA PRZYRODNICZEGO
Ochrona środowiska – nauka samodzielna, interdyscyplinarna, traktuje o warunkach życia biologicznego wszystkich organizmów żywych w środowisku przyrodniczym.
W odniesien...