Podpunktu f) nie jestem pewna, więc nie chcę Ci źle zrobić :) Podpunkty d) i e) są w załączniku :) Pozdrawiam.
Oblicz wartość wyrażenia [latex] frac{3x^2+2x-5}{x^2-1} [/latex] dla x=[latex]2 sqrt{2} -1[/latex]. wynik zapisz w postaci [latex]a sqrt{2} +b[/latex]. gdzie a i b to liczby wymierne
Oblicz wartość wyrażenia [latex] frac{3x^2+2x-5}{x^2-1} [/latex] dla x=[latex]2 sqrt{2} -1[/latex]. wynik zapisz w postaci [latex]a sqrt{2} +b[/latex]. gdzie a i b to liczby wymierne...
oblicz wartość wyrażenia wymiernego: a) [latex] frac{5x+2y}{x} dla x= -3 y=2[/latex] b) [latex]frac{a^{2} - b^{2}}{a^{2} +2ab} dla a= sqrt{2} b= sqrt{3} [/latex] c) [latex]frac{3x}{2x^{2}-5x} dla x= sqrt{3}+1 [/latex]
oblicz wartość wyrażenia wymiernego: a) [latex] frac{5x+2y}{x} dla x= -3 y=2[/latex] b) [latex]frac{a^{2} - b^{2}}{a^{2} +2ab} dla a= sqrt{2} b= sqrt{3} [/latex] c) [latex]frac{3x}{2x^{2}-5x} dla x= sqrt{3}+1 [/latex] ...
1. Oblicz wartość wyrażenia: [latex] frac{ 5^{13}: ( 5^{6} * 5^{2}) }{ 5^{3} } [/latex] 2.Oblicz: [latex] sqrt{64} - sqrt[3]{-125} =[/latex] [latex] sqrt{ frac{1}{25} } + frac{ sqrt{36} }{3} [/latex] [latex] sqrt[3]{9 *sqrt{9} } [/latex] [latex]
1. Oblicz wartość wyrażenia: [latex] frac{ 5^{13}: ( 5^{6} * 5^{2}) }{ 5^{3} } [/latex] 2.Oblicz: [latex] sqrt{64} - sqrt[3]{-125} =[/latex] [latex] sqrt{ frac{1}{25} } + frac{ sqrt{36} }{3} [/latex] [latex] sqrt[3]{9 *sqrt{9} } [/latex] ...
Proszę bardzo o pomoc daje NAJ !!! 1. Oblicz wartość wyrażenia: a) [latex]frac{2}{ sqrt{3}-1 } - frac{2}{ sqrt{3}+1 }[/latex] b) [latex]9^{-5} * 3^{8} * (frac{2- sqrt{7} }{ 3^{-2}-8 })^0[/latex] c) [latex]log_{3}27-log100+2log_{2}8[/latex] d) [latex
Proszę bardzo o pomoc daje NAJ !!! 1. Oblicz wartość wyrażenia: a) [latex]frac{2}{ sqrt{3}-1 } - frac{2}{ sqrt{3}+1 }[/latex] b) [latex]9^{-5} * 3^{8} * (frac{2- sqrt{7} }{ 3^{-2}-8 })^0[/latex] c) [latex]log_{3}27-log100+2log_{2}8[/latex] ...
Oblicz wartość wyrażenia dla: [latex]a=sqrt{2}-sqrt{3} \ b=sqrt{2}+sqrt{3} [/latex] a)[latex] a*b [/latex] b)[latex] (a-b)^2 [/latex] c)[latex] frac{1}{a}+frac{1}{b} [/latex] d)[latex]frac{b}{a}+frac{a}{b}[/latex]
Oblicz wartość wyrażenia dla: [latex]a=sqrt{2}-sqrt{3} \ b=sqrt{2}+sqrt{3} [/latex] a)[latex] a*b [/latex] b)[latex] (a-b)^2 [/latex] c)[latex] frac{1}{a}+frac{1}{b} [/latex] d)[latex]frac{b}{a}+frac{a}{b}[/latex]...
Oblicz wartość wyrażenia [latex] frac{sqrt{a} + sqrt{b} }{a - b} : frac{a * b}{sqrt{a} - sqrt{b}} [/latex] dla [latex]a=3 + sqrt{2} [/latex] i [latex]b= 3 - sqrt{2} [/latex]
Oblicz wartość wyrażenia [latex] frac{sqrt{a} + sqrt{b} }{a - b} : frac{a * b}{sqrt{a} - sqrt{b}} [/latex] dla [latex]a=3 + sqrt{2} [/latex] i [latex]b= 3 - sqrt{2} [/latex]...