Główne źródło białka: białe mięso (kurczak, indyk),ryby,produkty mleczne (jogurt, mleko, ser),warzywa strączkowe (fasola, groch),soja (ma najwyższą zawartość białka). Źródła węglowodanów złożonych: produkty pełnoziarniste: brązowy ryż, jęczmień,warzywa,suszony groszek, fasola,świeże i suszone owoce,ziemniaki,dynia,makarony. Tłuszcze dzielimy na: nasycone nienasycone: jednonienasycone wielonienasycone Krew pełni w organizmie różnorodne funkcje: transportuje gazy (O2, CO2), substancje pokarmowe, substancje wydalnicze, hormony i witaminy; – uczestniczy w procesach obronnych organizmu; – bierze udział w procesach krzepnięcia krwi
Krew-funkcje krwi, Substancje odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze- gdzie występują
Krew-funkcje krwi, Substancje odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze- gdzie występują...
Cechy organizmu żywego, kom eukariotyczna, budowa kom zwierzęcej, mitochondrium, etapy oddychania wew kom, budowa i funkcje jądra kom, biosynteza białka, tkanki i ich podział, odżywianie człowieka, uklad pokarmowy, trawienie, trawienie cukrów i t
Cechy organizmu żywego: -odżywianie; -rozmnażanie; -wydalanie; -oddychanie; -wzrost; -reakcje na bodźce; -poruszanie się(nie wszystkie organizmy żywe).
Wszystkie organizmy żywe zbudowane są z komórek. Teorię kom. Stworzyli dwaj niemiec...
Budowa i funkcje układu rozrodczego.
Powstawanie pierwszorzędowych cech płciowych.
Komórki prapłciowe, zwane także pierwotnymi komórkami płciowymi, od których pochodzą wszystkie komórki płciowe osobnika dorosłego, pojawiają się w rozwoju zarodkowym bardzo wcześnie, ...
Składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, witaminy, węglowodany
Składniki odżywcze
Początek drogi ku zdrowemu, pełnowartościowemu żywieniu to właściwy dobór produktów żywnościowych. Wymaga on pewnych informacji, związanych ze składem artykułów spożywczych i potrzebami ludzkiego organiz...
Odżywianie i oddychanie organizmów - sprawdzian wiadomości
ODŻYWIANIE
Pożywienie dzieli się na:
a. pokarmy pochodzenia zwierzęcego (mleko i jego przetwory, jaja, mięso, ryby)
b. pokarmy pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa, zboża)
Pożywienie pozwala człowiekowi prawid�...