KREW: -dostarcza do wszystkich komórek organizmu tlen i substancje odżywcze -pobiera z komórek dwutlenek węgla i inne zbędne produkty przemiany materii -transportuje związki regulujące pracę organizmu -zwalcza czynniki chorobotwórcze -bierze udział w regulacji temperatury ciała BIAŁKA-szynka,sery,jajka,płatki owsiane WĘGLOWODANY-ziemniaki,ryż,pieczywo,makarony TŁUSZCZE-masło,ryby,lej,oliwy
Krew-funkcje krwi, Substancje odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze- gdzie występują
Krew-funkcje krwi, Substancje odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze- gdzie występują...
Cechy organizmu żywego, kom eukariotyczna, budowa kom zwierzęcej, mitochondrium, etapy oddychania wew kom, budowa i funkcje jądra kom, biosynteza białka, tkanki i ich podział, odżywianie człowieka, uklad pokarmowy, trawienie, trawienie cukrów i t
Cechy organizmu żywego: -odżywianie; -rozmnażanie; -wydalanie; -oddychanie; -wzrost; -reakcje na bodźce; -poruszanie się(nie wszystkie organizmy żywe).
Wszystkie organizmy żywe zbudowane są z komórek. Teorię kom. Stworzyli dwaj niemiec...
Budowa i funkcje układu rozrodczego.
Powstawanie pierwszorzędowych cech płciowych.
Komórki prapłciowe, zwane także pierwotnymi komórkami płciowymi, od których pochodzą wszystkie komórki płciowe osobnika dorosłego, pojawiają się w rozwoju zarodkowym bardzo wcześnie, ...
Składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, witaminy, węglowodany
Składniki odżywcze
Początek drogi ku zdrowemu, pełnowartościowemu żywieniu to właściwy dobór produktów żywnościowych. Wymaga on pewnych informacji, związanych ze składem artykułów spożywczych i potrzebami ludzkiego organiz...
Odżywianie i oddychanie organizmów - sprawdzian wiadomości
ODŻYWIANIE
Pożywienie dzieli się na:
a. pokarmy pochodzenia zwierzęcego (mleko i jego przetwory, jaja, mięso, ryby)
b. pokarmy pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa, zboża)
Pożywienie pozwala człowiekowi prawid�...