cukry: występują w dużych ilościach w np.:nutelli białka: występują w dużych ilościach w np.nutelli tłuszcze: występują w dużych ilościach w np.: w maśle witaminy: występują w dużych ilościach w np.: w cytrynach sole mineralne: występują w dużych ilościach w np.:w wodzie woda: występuje w dużych ilościach w np.:w (wielu produktach prawie wszystkich)
Składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, witaminy, węglowodany
Składniki odżywcze
Początek drogi ku zdrowemu, pełnowartościowemu żywieniu to właściwy dobór produktów żywnościowych. Wymaga on pewnych informacji, związanych ze składem artykułów spożywczych i potrzebami ludzkiego organiz...
Składniki pokarmowe.
WITAMINY - (vita - życie)
Są to złożone związki chemiczne, bardzo potrzebne ludzkiemu organizmowi, który jednak nie jest w stanie ich sam wyprodukować. Mikroelementy, albo pierwiastki śladowe, są to pierwiastki chemiczne, bez któr...
Składniki pokarmowe
Składniki pokarmowe
- Białka
- Tłuszcze
- Węglowodany - składniki odżywcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Woda
- Kwasy organiczne
Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w ...
Niezbędne składniki pokarmowe i ich źródła
Składniki pokarmowe dzielimy na:
- składniki budulcowe;
- składniki energetyczne;
- składniki regulujące.
SKŁADNIKI BUDULCOWE - > białka oraz niektóre sole mineralne (np. wapnia, żelaza, fosforu, magnezu) ...
Produkty zbożowe
Surowcem zbożowym jest owoc zwany ziarniakiem w którym owocnia zrośnięta jest z nasieniem.
Zboża należą do najdawniej użytkowanych roślin uprawia¬nych. Jęczmień np. znany był już mieszkańcom osad polowych| w neolicie. Hodowano go ...