Rola białek, węglowodanów i lipidów

Rola białek, węglowodanów i lipidów
Odpowiedź

Białka: regulują równowagę kwasowo-zasadową            biorą udział w procesach naprawiania tkanek            transportują i magazynują substacje            są materiałem zapasowym Lipidy: spełniają role biologiczne-magazynują energię            przesyłają sygnały  Węglowodanów niestety nie mam :/ Pozdrawiam

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Rola błonnika w diecie człowieka

Co to jest właściwie ten błonnik?

Pod pojęciem błonnik najczęściej rozumie się składniki organiczne błon komórkowych i tkanki podporowej roślinnej pozostałe po usunięciu z nich białek, węglowodanów i tłuszczów. Istnieją ...

Chemia

Podstawowe składniki żywności i ich rola w organizmie

- Białka
- Tłuszcze
- Węglowodany - składniki odżywcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Woda
- Kwasy organiczne
Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w procesie technologicznym, w celu uz...

Biologia

Rola organelli komórkowych.

Organella jest to alternatywne spolszczenie łacińskiej nazwy terminu organellum.
W komórkach prokariotycznych jest stosunkowo niewiele typów organelli. Najważniejsze to genofor (materiał genetyczny w postaci kolistej cząsteczki DNA) rybo...

Biologia

Witaminy - rola, źródła, skutki niedoboru.

WITAMINY (A,D,E,K,B1,PP,B2,B6,B11,B12,C)

Materiał należy czytać w następujący sposób.
1. Rola
2. Źródła
3. Niedobór

WITAMINA A (retinol, beta- karoten)
Rola
- wspó�...

Pedagogika

Charakterystyka podstawowych składników pokarmowych

TEMAT:

CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW PIOKARMOWYCH.

`Pracę rozpocznę wyjaśniając co to jest układ pokarmowy, jak jest zbudowany i jaką pełni rolę.
Tak, więc układ pokarmowy jest zespołem narządów słu�...