Białka: regulują równowagę kwasowo-zasadową biorą udział w procesach naprawiania tkanek transportują i magazynują substacje są materiałem zapasowym Lipidy: spełniają role biologiczne-magazynują energię przesyłają sygnały Węglowodanów niestety nie mam :/ Pozdrawiam
Rola błonnika w diecie człowieka
Co to jest właściwie ten błonnik?
Pod pojęciem błonnik najczęściej rozumie się składniki organiczne błon komórkowych i tkanki podporowej roślinnej pozostałe po usunięciu z nich białek, węglowodanów i tłuszczów. Istnieją ...
Podstawowe składniki żywności i ich rola w organizmie
- Białka
- Tłuszcze
- Węglowodany - składniki odżywcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Woda
- Kwasy organiczne
Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w procesie technologicznym, w celu uz...
Rola organelli komórkowych.
Organella jest to alternatywne spolszczenie łacińskiej nazwy terminu organellum.
W komórkach prokariotycznych jest stosunkowo niewiele typów organelli. Najważniejsze to genofor (materiał genetyczny w postaci kolistej cząsteczki DNA) rybo...
Witaminy - rola, źródła, skutki niedoboru.
WITAMINY (A,D,E,K,B1,PP,B2,B6,B11,B12,C)
Materiał należy czytać w następujący sposób.
1. Rola
2. Źródła
3. Niedobór
WITAMINA A (retinol, beta- karoten)
Rola
- wspó�...
Charakterystyka podstawowych składników pokarmowych
TEMAT:
CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW PIOKARMOWYCH.
`Pracę rozpocznę wyjaśniając co to jest układ pokarmowy, jak jest zbudowany i jaką pełni rolę.
Tak, więc układ pokarmowy jest zespołem narządów słu�...