Znaczenie grzybów w przyrodzie i gospodarce człowieka
Grzyby posiadają swoje znaczenie w przyrodzie, jak i w gospodarce człowieka. Grzyby jako jedyne organizmy mają zdolność do rozkładu ligniny oraz mają duże znaczenie przy rozkładzie celulozy, co oznacza że dzięki nim na ziemi nie zalegają tony liści i innych organizmów posiadających związki organiczne. Gdyby nie grzyby związki organiczne nie powróciły by do ekosystemu. Duże znaczenie w przyrodzie mają porosty jako pionierzy w zasiedlaniu niegościnnych siedlisk, jak skały czy piasek. Są one także wyznacznikiem czystości powietrza na danym terenie. Inne znaczenia porostów to:
Porosty jako organizmy pionierskie mają bardzo ważną funkcję glebotwórczą.
Są ważnym składnikiem pokarmowym (dla reniferów i piżmowołów) oraz schronieniem bezkręgowców. Niektóre ptaki wykorzystują porosty do budowy gniazd. Porosty wykorzystywane są w lecznictwie (płucnica lekarska, brodaczka, tarczownica), inne są cenione w kuchni (krusznica jadalna - "manna z nieba").
Porosty są bardzo czułym biowskaźnikiem czystości atmosfery. Specjalna skala porostowa pozwala na podstawie składu gatunkowego porostów określić stopień zanieczyszczenia atmosfery.
Niektóre gatunki grzybów są jadalne również dla człowieka. Wielu ludzi uwielbia jadać potrawy z grzybów takich jak np. borowiki, kanie, koźlarze, maślaki, opieńki, pieczarki. Można je wykorzystywać w przeróżny sposoby np. marynując, susząc, gotując i wiele innych. Nie wszystkie grzyby jednak są zdatne do spożycia. Wiele z nich jest śmiertelnie trujących dla człowieka np. muchomor czerwony, czernidłaki, muchomory zielone. Grzyby które można zbierać w lasach bywają do siebie bardzo podobne, a niedoświadczenie zbieracze nie potrafią ich odróżnić. Z tego powodu wiele toksycznych grzybów trafia do jedzenia.
Zdolność drożdży do wytwarzania alkoholu etylowego i dwutlenku węgla z glukozy w warunkach beztlenowych ma duże znaczenie ekonomiczne. Drożdże używane w produkcji wina i piwa, a także w piekarnictwie są szczepami hodowlanymi, chronionymi przed kontaminacją. Wino jest wytwarzane w procesie fermentacji węglowodanów zawartych w owocach, wywoływanej przez drożdże. W procesie wytwarzania chleba dwutlenek węgla powstający w wyniku działania drożdży zatrzymywany jest w cieście w postaci pęcherzyków, które przyczyniają się do tego, iż ciasto rośnie i staje się pulchne. Zarówno dwutlenek węgla, jak i alkohol wytwarzany przez drożdże są usuwane w czasie wypieku.
Oprócz tego grzyby są wykorzystywane w medycynie. To właśnie dzięki min Aleksander Fleming w 1928 roku odkrył penicylinę (grzyb Penicillium)
Jednak grzyby posiadają swoje złe strony. Rozpowszechniają choroby takie jak np. grzybica.
Grzyby są bardzo potrzebne na ziemi, gdyż potrafią one zniszczyć obumarłe szczątki organizmów wytwarzając z tego pożytek, oraz dzięki min można wytwarzać wiele lekarstw np. penicylinę.