. grzyby stanowią ważne ogniwo reducentów w krażeniu pierwiastków, rozkładają substancje organiczne, tworzą próchnicę, rozkładają drewno 2. żyjąc w symbiozie z glonami tworza porosty- organizmy pionierskie 3. ważną rolę odgrywa mikoryza podstawczaków z sosną, świerkiem, bukiem i limbą 4. wykorzystywane są w produkcji antybiotyków, np. penicyliny z pędzlaka, a także witamin A, B2, B12 5. słóżą w przemyśle piekarniczym (drożdże), gorzelniczym (drożdże) oraz mleczarskim przy produkcji kefiru (drożdże) i serów brie, camembert, roquefort (pędzlak0 same grzyby mają małą wartość odżywczą, są ciężkostrawne wskutek obecności chityny, ale nadaja dużą wartość smakową i zapachową produktom kulinarnym 6. służą do otrzymywania kwasu szczawiowego i cytrynowego (kropidlak) 7. są wykorzystywane przez czlowieka do walki biologicznej ze szkodnikami 8. grzyby powoduja choroby u zwierząt, czlowieka np. zatrucie czy grzybice, u roślin: zaraza ziemiaczana czy sporysz. grzyby powoduja również pleśnienie produktów spożywczych oraz materiałów przemysłowych, np. drewna, skóry, odzieży
Pozytywne znaczenie grzybów w życiu człowieka: -są używane jako dodatek do potraw - rozkłada szczątki organiczne -dostarczają witamin i soli mineralnych -są stosowane w produkcji serów, wina i piwa oraz w piekarnictwie (do spulchnienia ciasta) -są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym do pozyskiwania substancji o właściwościach leczniczych - użeźniają glebę - służą do pieczenia i jedzenia - Wykorzystywane są w farmaceutyce (penicylina) Negatywne znaczenie grzybów w życiu człowieka: - Niektóre są pasożytnicze -powodują psucie się produktów żywnościowych - Wytwarzają substancję trującą - Powodują choroby roślin Pozytywne znaczenie grzybów w przyrodzie: - Stanowią pożywnie dla zwierząt Negatywne znaczenie grzybów w przyrodzie: - Ich zarodniki mogą wywoływać alergie - Można się zatruć - Psują pokarm -wywołują schorzenia u roślin uprawnych i zwierząt hodowlanych :)) Mam nadzieję że pomogłam. Liczę na naj :D