Grzyby to organizmy plechowe zbudowane ze strzępek. Grzyby z uwagi na to, że są destruentami(reducentami), rozkładają detrytus, czyli martwą materię organiczną. Gdyby nie one(i bakterie) to na powierzchni ziemi byłoby całe mnóstwo martwych szczątków organizmów. Grzyby wchodzą w symbiozę z innymi organizmami, co pomaga ich funkcjonowaniu, np.: grzyb i glon(rodzaj symbiozy-mutualizm) tworząc porost. Porosty są też wykorzystywane na wskaźniki zanieczyszczenia powietrza, ponieważ są bardzo wrażliwe na zanieczyszczeni. Inną symbiozą np.: dębu z koźlarzem czerwonym jest mikoryza. Grzyb pomaga w pobieraniu wody dla rośliny, a roślina dostarcza w zamian grzybowi produktów fotosyntezy(w uproszczeniu np.,: glukoza). Grzyby stanowią pokarm dla zwierząt. Również człowiek wykorzystuje grzyby w celach kulinarnych. Np.: popularne suszone borowiki, maślaki czy kurki do sosu czy jajecznicy. Grzyby są wykorzystywane do produkcji kefirów, serów pleśniowych czy alkoholu. Również u grzybów proces fermentacji wykorzystywany jest do wyrośniecia ciast. Drożdże wtedy przeprowadzają fermentacje alkoholową. Jednym z produktów jest dwutlenek węgla, który wypełnia przestrzenie w cieście, co powoduje ``jego wzrost``. Grzyby powodują pleśnienie i gnicie produktów spożywczych oraz materiałów np.:przemysłowych. Grzyby są bardzo uciążliwe, kiedy powoduję rózne choroby, np.: grzybicę paznokci. Grzyby mogą być przyczyną zatruć np.: muchomorem czerwonym czy sromotnikowym. Również niebezpiecznym zatruciem jest zatrucie sporyszem wytwarzanym przez buławinke czerwoną. Grzyby wywołują choroby u zwierząt i człowieka oraz również roślin, np.:mączniaki-np buraczany,rdza zbożowa, zgnilizna ziemniaków, rak ziemniaków. Grzyby niestety wywołują choroby, jednak są wykorzystywane do produkcji antybiotyków np.: penicylinę przez pędzlaki. Z grzybów można też produkować Wit. B. Pozdrawiam :D
Przedstaw znaczenie grzybów w przyrodzie i gospodarce człowieka.
Potrzebuję dość obszerny opis :)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź