Zatrucia pokarmowe wywołane przez pleśnie.
Mykotoksyny są produktami przemiany materii grzybów. Są toksyczne dla człowieka, zwierząt i roślin. Pojęcie mykotoksyn używane przeważnie w stosunku do toksycznych produktów przemiany materii pleśni.
Mykotoksyny występują we wszystkich artykułach żywnościowych i paszach, na których doszło do rozwoju mykotoksycznych grzybów, lub do których produkcji użyto spleśniałych surowców. Należą do nich produkty zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego, jednak szczególną rolę odgrywają tu produkty roślinne, zwłaszcza zboża i przetwory zbożowe, a również orzechy i inne nasiona zbożowe. Wśród pleśni mykotoksycznych znajdują się przedstawiciele rodzajów: Aspergillus, Penicillium, Fusarium.
Mykotoksyny, organizmy tworzące je oraz działanie:
Aflatoksyny – Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus
Działanie: uszkodzenia wątroby, krwawienia
Występowanie: orzechy, zboża
Patulina – Penicillium expansum, Penicillium urticae
Działanie: ogólna toksyna komórkowa
Występowanie: owoce, soki owocowe
Ochratoksyny – Aspergillus ochraceus, Aspergillus mellus
Działanie: uszkodzenia wątroby, nerek
Występowanie: produkty rybne, słód
Trichoteceny – Fusarium roseum
Działanie: powoduje krwotoki, wymioty
Występowanie: zboża, fasola