Historia mikrobiologii

1.)Pierwsze hipotezy
a.Varro Marcus Terentius (116-126 p.n.e.)
b.Columella Lucius Iunius Moderatus (ur. 30. r. n.e.)
2.)Okres “przedpasteurowski” – do 1854r.
a.Girolamo Fracastoro (1483-1553)
b.Antoni van Leeuwenhook (1632-1723)
c.Robert Hook (1665)
d.Pierre Antonio Micheli (1679 – 1737)
e.Otto Muller (1786)
f.Christian Ehrenberg (1838)
g.Schleiden i Schwam (1838-1839)

Antoni van Leeuwenhook (1632-1723)
w 1672 odkrył świat mikroorganizmów
Twórca pierwszego mikroskopu (pow. 200-300x)
Pierwsze rysunki drobnoustrojów z wody, śliny i odchodów.

Robert Hook (1635-1703)
1665 odkrycie struktury tkanki i początek teorii komórkowej

Ludwik Pasteur (1822-1895)
Odkrywca dwóch form krystalicznych kwasu winowego
Twórca podstaw mikrobiologii przemysłowej
1857-1868 badanie procesów fermentacyjnych
Wprowadził metody wyjaławiania (pasteryzacja)

Badania bakteriologiczne
1877 – pierwszy wyizolował czyste hodowle drobnoustrojów i opracował podłoża płynne
Prace z zakresu bakteriologii
1865 – jedwabniki (eliminacja chorych jajeczek)
1870-1871 – gronkowce

Cholera kur
Opracował i wprowadził metody szczepień ochronnych
1880 – wyizolował drobnoustroje wywołujące chorobę
Pierwsza próba wywołania reakcji immunologicznej (wstrzykiwanie ptakom jednomiesięcznych kultur bakterii cholery)

Wąglik
choroba bydła i owiec(Bacillus anthracis)
1881- publiczny pokaz szczepienia na owcach

Wścieklizna
6 czerwca 1885 szczepienie 9-letniego Josepha Meistera

Instytut Pasteura w Paryżu (zdjęcia) (w 1888 otwarcie)

Uczniowie Pasteura
Roux – szczepionka przeciw błonicy
Yersin – współodkrywca Bacillusa, prowadził badania nad dżumą, na jego cześć nazwano bakterię ją wywołującą Yersinia pestis
Calmette – szczepionka przeciw gruźlicy
Thullier – badania nad cholerą
Miecznikow – immunologia
Winogradski – mikrobiologia gleby
Bujwid, Danysz

Robert Koch (1843-1919)
Niemiecki lekarz, twórca nowoczesnej techniki mikrobiologicznej
Wprowadził agar (podłoża stałe) do hodowli bakterii
Opracował metody barwienia bakterii
1882 – prątki gruźlicy
1883 – przecinkowce cholery azjatyckiej

Uczniowie Kocha
Loeffler – odkrywca maczugowca błonicy (Corynebacterium diphtheriae)
Gaffsky – odkrył pałeczkę duru brzusznego (Salmonella typhi)
Behring – badania nad toksyną błonicy
Kitasato – odkrywca laseczki tężca(Clostridium tetani)
Shiga – badania nad czerwonką (Shigella dysenteriae)

Joseph Lister (1827-1912)
1860 – potwierdził teorie przenoszenia chorób przez drobnoustroje
1867 – wprowadził fenol do dezynfekcji ubrań chirurgicznych
Dmitrij Iwanowski (1864-1920)
1892 – wykrył czynnik zakaźny powodujący chorobę roślin tytoniu (wirus mozaiki tytoniowej)

Ferdynand Cohn (1828 – 1898)
Współpracownik Roberta Kocha
1872 – odkrycie przetrwalników (Bacillus subtilis)
1885 – medal Leeuvenhooka

John Tyndall (1820 – 1893)
Tyndalizacja – trzykrotna pasteryzacja
Efekt Tyndalla – rozpraszanie światła przez koloid z wytworzeniem charakterystycznego stożka świetlnego

Hans Christian Gram (1853-1938)
1884 Berlin – metoda barwienia bakterii G(+) i G(-) ze względu na różnice w budowie ściany komórkowej

Ilia Miecznikow (1845-1916)
Twórca immunologii
1908 Nagroda Nobla (wspólnie z Paulem Ehrlichem za prace nad odpornością)

Sergiusz Winogradski (1856-1953)
Rozwój mikrobiologii ogólnej i rolnej(gleby)
Wiązanie azotu przez bakterie glebowe
1889 - wprowadził podłoża selektywne (wybiórcze)

Odkrycia Winogradskiego
Stały się podstawą dla rozwoju mikrobiologii gleby
1893 odkrył bakterie z rodzaju Clostridium wiążące azot atmosferyczny
Wykrył i opisał chemoautotrofię u bakterii nitryfikacyjnych, siarkowych i żelazowych
Badał procesy fotosyntezy u bakterii, wiązanie azotu cząsteczkowego
Scharakteryzował rozkład w glebie wielocząsteczkowych związków organicznych

Aleksander Fleming
1928 odkrycie penicyliny (1945 Nagroda Nobla) i początek „ery antybiotyków”
13.02.1929 – wykład w Medicine Research Club

Udział Polaków
Leon Cieńkowski (1822-1887)
metoda zwalczania wąglika
określa przyczynę (Leuconostoc mesenteroides) i sposób zapobiegania powstania „żabiego skrzeku” w cukrowniach
Adam Prażmowski (1853 – 1920), mikrobiologia rolnicza
opisuje bakterie brodawkowe (Rhizobium) i symbiotyczne wiązanie azotu atmosferycznego
izoluje bakterie z rodzaju Bacillus i Clostridium
Jan Danysz (1860 – 1928)
współpracownik L. Pasteura, odkrył bakterię paratyfusu mysiego
współpracował z Marią Skłodowską – Curie i jej mężem
1893 kierownik działu mikrobiologii w Instytucie Pasteura (ekspert od zwalczania szkodników)
1899 – pomór bydła w Afryce Południowej
Rosja – szkodniki buraków cukrowych
Portugalia – szkodniki dębu korkowego
Australia – zwalczanie plagi dzikich królików

Odo Bujwid (1857 – 1942)
Pierwszy polski bakteriolog, pionier higieny i profilaktyki lecznictwa
uczeń Roberta Kocha i Ludwika Pasteura
badania żywności i wody, prekursor SSE
założyciel pierwszego w Polsce instytutu zapobiegania wściekliźnie i stacji badania produktów spożywczych
Ludwik Hirszfeld (1884 – 1954)
Rudolf Weigel (1883 – 1954)
Feliks Przesmycki (1892 – 1974)
Tadeusz Chrząszcz (0 -1943)
Kazimierz Bassalik (1879 – 1960)
Bronisław Niklewski (1879 – 1961)
Tadeusz Matuszewski
S i H. Krzemieniewscy
Jadwiga Marszewska – Ziemięcka (1891 – 1968)
Wacław Dąbrowski (1879-1962)
Eugeniusz Pijanowski (1906 – 1974)
Jadwiga Jakubowska (1905 – 2001)

prof. dr Jadwiga Jakubowska dr h.c. (1905-2001)
Od 1929 r. pracownik Instytutu Przemysłu Fermentacyjnego i Bakteriologii Rolnej – Oddział Czystych Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych
Od 1945 r. współpracownik prof. Dąbrowskiego w SGGW
Od 1947 r. na Uniwersytecie Łódzkim, a następnie Politechnice Łódzkiej w Katedrze Mikrobiologii Technicznej
Uruchomiła krajową produkcję szczepionek czystych kultur mleczarskich
Zapoczątkowała Kolekcję Szczepów Przemysłowych (obecnie ŁOCK 105) – szczepy z przedwojennej kolekcji SGGW, z IHAR w Bydgoszczy, kolekcji węgierskiej, szczepy własne oraz zdeponowane (ok. 700)

Wacław Dąbrowski (1879 – 1962)
Pionier technologii i mikrobiologii żywności
1910 – Pracowni Przemysłu Fermentacyjnego i Bakteriologii Rolnej(Instytut)
1945 – Katedra Mikrobiologii i Przemysłu Rolnego SGGW
Rektor SGGW 1922-1923

Eugeniusz Pijanowski (1906 – 1974)
Twórca nauk o żywności
Twórca i I Dziekan Wydziału Technologii Żywności
W czasie okupacji prowadzi wykłady i ćwiczenia w Liceum Rolniczym (kontynuacja dydaktyki SGGW)
Od lutego 1945 bierze udział w odbudowie i reaktywowaniu działalności SGGW

Dodaj swoją odpowiedź
Zarządzanie produkcją

Historia produkcji piwa

Piwo towarzyszy ludziom od tysięcy lat, pierwsze cywilizacje potrafiły już wytwarzać ten złocisty trunek. Naukowcy przypuszczają, że piwo zaczęto warzyć wtedy, kiedy człowiek zmienił swój tryb życia, z koczowniczego na osiadły. Zaczą�...

Biologia

Biotechnologia

BIOTECHNOLOGIA I BIZNES. CO MOŻESZ ROBIĆ BĘDĄC BIOTECHNOLOGIEM.
Biotechnologia jest obecnie jedną z najprężniej rozwijających się dziedzin nauki prawdopodobnie również dlatego , że oprócz badań podstawowych ma niesamowicie dużo za...

Biologia

Kierunki rozwoju współczesnej biologii.

BIOLOGIA- to dział nauki zajmujący się różnymi poziomami organizacji życia począwszy od poziomu molekularnego (biologia molekularna, w tym biochemia, genetyka molekularna) i komórkowego (cykologia) po przez układy tkankowe (histologia), poz...

Historia

Konsekwencje społeczno polityczne rewolucji naukowo-technicznej XIX wieku

Konsekwencje społeczno polityczne rewolucji naukowo-technicznej XIX wieku.



Rola nauki, a zwłaszcza nauk ścisłych wzrosła znacznie w XIX w. Prestiż uczonych i naukowców wzrósł niepomiernie. Wyrazem uznania społeczeństwa dl...