Określenie i rodzaje barier technicznych w ochronie handlowej
Techniczne środki kontroli handlowej - cechą charakterystyczną tej szerokiej gamy środków ochronnych jest to, że tworzone w wyniku ich stosowania przeszkody ograniczające import towarów wynkają z istniejących na rynku wewnętrznym standardów, systemu pomiaru i kontroli jakości towarów, wymogów bezpieczeństwa technicznego norm sanitarno-weterynaryjnych, zasad dotyczących opakowań, oznakowania danego towaru, a także innych formalności panujących na rynku przeznaczenia. Bariery te mogą hamwać import, powodować potrzebę wykonywania kosztownych prac dostosowawczych, które mogą wpływać na wzrost cen towarów eksportowanych.
Standardy krajowe i międzynarodowe – standardy dotyczą poszczególnych parametrów wytwarznej prodkcji, a także jej strony jakościowej. Dążąc do pokonania tych ograniczeń producenci wypuszczają różnego rodzaju modyfikacje tego samego podstawowego modelu próbując dostosowć się do określionego rynku. Proces ten otrzymał nazwę „proliferacji”.
Systemy pomiaru i kontroli jakości towarów. Różnice w systemach pomiaru, które wykorzystywane są przy produkcji towarów i ocenie ich parametrów (np. częstotliwość działania urządzeń radiowych, mierzenie prędkości itp.) są zróżnicowane w różnych krajach. Artykuły wytwarzane zgodnie z jednym systemem miar nie odpowiadają towarom, których parametry określane są przez inny system pomiaru. Towar musi odpowiadać wymogą jakościowym obowiązującym na rynku wewnętrznym kraju przeznaczenia więc podczas przepuszczania przez granice poddawany jest kosztownym ekspertyzom i kontrolom jakości.
Środki ochrony środowiska naturalnego – wiele krajów ustanowiło przepisy prawne dotyczące zabezpieczenia środowiska przed zniszczeniem. Przepisy te ograniczyły stosowanie szeregu środków chemicznych, ustanowiły normy dotyczące wyrzycania do wody i w powietrze środków trujących. Badaniom poddawane są z tego punktu widzenia niektóre procesy technologiczne importowanych towarów.
Normy sanitarno-weterynaryjne i higieniczne – określają one normy dotyczące artykułów żywnościowych w szczególności mięsa i wyrobów mięsnych, konserw warzewnych i soków, artykółów cukierniczych, mąk i kasz; skład artykułów farmaceutycznych, wyrobów drogeryjnych i kosmetycznych. Zadaniem ich jest ochrona zdrowia ludności danego kraju.
Opakowanie i oznakowanie towarów – kraje określają wymogi dotyczące rozmiary, wagi i kształty puszek konserwowych, butelek, kolor na jaki mają być pomalowane różne towary, ilość informacji, którą powinno zawierać oznakowanie towarów oraz szereg innych spraw. Ich spełnienie w warunkach masowej produkcji towarów komplikuje technologię.
Dokumentacja towarowa i Jednolity Dokument Administracyjny (SAD) – handel międzynarodowy obsługiwany jest przez ponad 600 typów róznego rodzaju dokumentów. Handel nie może istnieć bez dokumentów, ale ich skompletowanie i wypełnienie wiąrze się z dysponowaniem odpowiednim czasem i wydatkami pieniężnymi oraz ukazaniem informacji stanowiących tajemnicę handlową. W krajach Unii Europejskiej wraz z projektem utworzenia jednolitego rynku wewnętrznego opracowano jednolity dokument Unii, który pozwolił na rozwiązanie wszystkich problemów związanych z administrowaniem międzynarodowym obrotem towarowym.od 1 stycznia 1988 roku obowiązuje jednolity wielofunkcyjny dokument, tzw Jednolity Dokument Administracyjny zwany SAD.