Zestawienie witamin

1. Nazwa witaminy witamina B3, zwana witaminą PP (niacyną), czyli kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego
2. Rola w organizmie · współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, w przemianach metabolicznych mających na celu uwalnianie energii,· uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi,· uczestniczy w regulacji przepływu krwi w naczyniach,· hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków,· reguluje poziom cholesterolu we krwi,· rozszerza naczynia krwionośne,· oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny,· poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.
3. Skutki niedoboru · ogólne osłabienie,· bezsenność,· bóle głowy,· trudności z pamięcią,· zaburzenia w działaniu układu nerwowego: agresywne zachowanie, wybuchy złości, niepokój, depresje, nadmierna aktywność,· dysfunkcje układu trawiennego: biegunki, spadek masy ciała, osłabienie· zakłócenia w funkcjonowaniu układu nerwowego: bezsenność, zawroty głowy, bóle głowy, zapalenie nerwów· szorstkość i zaczerwienienie skóry tzw. rumień lombardzki (Pelagra)
4. Skutki nadmiaru jest mało toksyczna, ale nadmiar witaminy B3 może powodować:· bóle głowy,· mrowienie,· zaczerwienienie skóry,· swędzenie głowy,· szum w uszach, niestrawność,· żółtaczkę,· arytmię serca i psychozy,· prawdopodobieństwo uszkodzenia wątroby,· utratę łaknienia,
5. Źródła witaminy chude mięso, wątróbka, serca, drób, ryby, fasola, groch, drożdże piwne, masło orzechowe, odtłuszczone mleko, ser, soja, orzechy, suszone brzoskwinie, pełne ziarno, migdały, grzyby.
1. Nazwa witaminy B5 (kwas pantotenowy, pantenol, panteina, koenzym A)
2. Rola w organizmie · niezbędna do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów oraz do syntezy niektórych hormonów,· warunkuje prawidłowy przebieg procesu uwalniania energii,· bierze udział w wytwarzaniu tłuszczów, cholesterolu, hormonów i przekaźników nerwowych,· zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i pokarmowy,· uczestniczy w regeneracji tkanek,· przyspiesza gojenie ran,· poprawia pigmentację i stan włosów,· wpływa na prawidłowy wzrost,· uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał.
3. Skutki niedoboru · zaburzenia układu nerwowego,· trudności z nauką,· uczucie rozdrażnienia,· kłopoty ze wzrokiem,· nadmierna drażliwość,· depresje,· utrata koordynacji,· bóle i sztywność w stawach,· uczucie odrętwienia,· mrowienia i skurcze w ramionach i nogach,· niepewny chód,· wypadanie włosów,· przedwczesna siwizna, · łysienie,· zmiany skórne,· pęknięcia skóry w kącikach ust i oczu,· złe gojenie się ran,· zaburzenia układu trawiennego,· utrata apetytu, niestrawność,· przemęczenie,· podatność na zakażenia,· częste infekcje górnych dróg oddechowych,· zaburzenia układu sercowo-naczyniowego,· omdlenia,· przyspieszenie czynności serca
4. Skutki nadmiaru nie jest toksyczna, ale nadmiar może powodować biegunki
5. Źródła witaminy wątróbka, otręby pszenne, ryby (np. pstrągi, śledzie, makrele), mleczko pszczele, pestki słonecznika, sery, orzechy, jajka, owoce awokado, grzyby, mleko pełne, mięso kurczaka, soja, masło orzechowe, banany, pomarańcze, ziemniaki, brokuły, ciemny ryż, melony, pełnoziarnisty chleb

Dodaj swoją odpowiedź
Medycyna

Zestawienie witamin

Tabela zamieszczona w załączniku....

Dietetyka

Zestawienie witamin

Tabela zamieszczona w załączniku....

Biologia

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu



Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...

Biologia

Zdrowe żywienie

Stan naszego zdrowia uzależniony jest od stanu żywienia. Gdybyśmy zwrócili uwagę na to, co jemy, to w naszych warunkach, tych teraźniejszych, nawet najgorszych - i ekonomicznie, i psychicznie - moglibyśmy żyć 120 lat, bo takie są nasze uwa...

Biologia

Odżywianie się człowieka

Odżywianie

Jest to pobieranie przez organizm z otaczającego środowiska różnorodnych substancji, zwanych pokarmowymi i uzyskiwanie z nich związków potrzebnych ciała oraz wytwarzania energii.
Energia
Pierwotnym źródłem ca�...