Znaczenie roślin strączkowych

ZNAZENIE ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

1. Znaczenie gospodarcze roślin strączkowych, uprawia się je na:
- nasiona ? wysiewane w plonie głównym przeznacza się na konsumpcję ? groch siewny, soja ? lub na paszę ? bobik, łubiny, groch odmiany pastewnej ? a także na cele reprodukcyjne
- zielonkę ? która może być przeznaczona na siano, kiszonkę lub zielonkę do bezpośredniego skarmiania ? wyka ozima, jara, łubin żółty, peluszka.

2. Rośliny strączkowe
- wywierają korzystny wpływ na żyzność gleby
* współżyją z bakteriami brodawkowymi Rhizobium, wiążącymi azot atmosferyczny i dlatego nie wymagają nawożenia tym składnikiem.

3. Charakterystyka roślin strączkowych
- zwiększają produktywność gleb ich korzystna rola w używaniu polega na:
* poprawie bilansu azotu w glebie (symbioza)
* wzbogacają glebę w substancje organiczne i w składniki pokarmowe dzięki resztką pożniwnym
* fitomelioracyjnym (drenującym) działaniu na glebę9poprawa stosunków powietrzno wodnych)
* poprawa struktury gleby
* uruchomieniu trudno dostępnych związków fosforu i wapnia (głęboki korzeń pozwala na pobieranie składników pokarmowych z głębszych warstw gleby)

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu



Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...

Chemia

Zastosowanie i znaczenie cukrów

Z cukrami spotykamy się ciągle w życiu codziennym, są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie i odgrywają bardzo dużą rolę w procesach życiowych organizmów żywych. Cukry powstają w przyrodzie w zielonych częściach roślin z dwutlenku wę...

Chemia

Wykorzystanie i znaczenie cukrów

Magdalena Sopuszyńska kl.2 A

WYKORZYSTANIE I ZNACZENIE CUKRÓW

Z cukrami spotykamy się ciągle w życiu codziennym, czasem nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Nie zastanawiamy się czym są, z czego są zbudowane i jaka jest i...

Chemia

Metale ciężkie - rodzaje, znaczenie i ich rola wśrodowisku i życiu człowieka

Metale ciężkie to pierwiastki o masie właściwej większej od 4,5 g/cm,3 które w reakcjach chemicznych wykazują tendencję do oddawania elektronów, tworząc proste kationy. W stanie stałym i ciekłym charakteryzują się dobrą przewodności�...

Technologia żywności

Kleikowanie skrobi, oraz znaczenie praktyczne tego zjawiska.

Skrobia - węglowodan, polimer glukozy, polisacharyd roślinny, jest substancją higroskopijną i może wchłaniać do 30% wody. Składa się wyłącznie z merów glukozy (jej cząsteczka składa się z około 1000 cząsteczek glukozy), pełni w ro�...